Odluka Kremlja neopravdana 1Foto: EPA-EFE/CHARLES PLATIAU

Nemačka vlada je prošle nedelje proterala dvoje ruskih diplomata. Berlin sumnja da je Rusija ili Čečenska Republika u avgustu naredila ubistvo Gruzijca Zelimhana Kangošvilija.

Rusija negira takve navode. Jedan ruski državljanin je u pritvoru u Nemačkoj zbog ubistva. Berlin je saopštio da žali zbog jučerašnjeg proterivanja diplomata, ali je Kremlj poručio da je to standardan diplomatski potez.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u ponedeljak nazvao ubijenog „banditom“, ali je negirao da Rusija ima veze s njegovom smrću. Nemački mediji su uporedili napad na Kangošvilija, pripadnika čečenske zajednice u Gruziji, s pokušajem ubistva bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke prošle godine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako je prenela Beta, rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče na razgovor nemačkog ambasadora u Moskvi Gezu Andreasa fon Gejra i saopštilo mu da je dvoje saradnika nemačke ambasade nepoželjno (persona non grata). Nemačke diplomate imaju sedam dana da napuste Rusiju.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je početkom decembra da je proterano dvoje ruskih diplomata, navodeći da ruske vlasti nisu dovoljno sarađivale u istrazi u ubistvu Gruzijca u Berlinu u avgustu.

Kangošvili (40), bivši komandant pobunjenika u Čečeniji, upucan je u avgustu s leđa u glavu u parku Klajner Tiergarten. Osumnjičeni je uhapšen ubrzo nakon ubistva kada je navodno viđen kako baca bicikl, pištolj i periku u obližnju reku Spri. Tužilac tvrdi da je osumnjičeni doputovao avionom pod lažnim imenom iz Moskve u Pariz šest dana pre ubistva.

On je rekao da ima dokaza koji ukazuju da Rusija ili njena Čečenska Republika stoje iza ubistva i dvoje diplomata je proterano.

Inicijativa Moskve je bila „neizbežna nakon što je proterano dvoje naših diplomata“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Smatramo da je inicijativa Berlina potpuno neosnovana. Očekujem i nadam se da ovo ne bude negativan faktor za dalji razvoj i širenje konstruktivnog dijaloga.“

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da „žali“ zbog odluke Moskve. „Proterivanje (diplomata) šalje pogrešan signal i neopravdano je“, navodi se u njegovom saopštenju na Tviteru.

Kangošvili se borio u Drugom čečenskom ratu protiv ruskih snaga na Severnom Kavkazu od 2001. do 2005. Bio je blizak saradnik čečenskog predsednika Aslana Mashadova, koji je bio lider čečenskih pobunjenika. Ubile su ga specijalne ruske snage. Kangošvili je pobegao u Nemačku nakon što je preživeo pokušaj atentata u Tbilisiju 2015. Tražio je azil u Nemačkoj, ali ga nije dobio. Bi-Bi-Si podseća da Čečeniju sada predvodi Ramzan Kadirov, bivši pobunjenik koji je promenio stranu i sada je lojalan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.