Foto: Fonet/AP (arhiva)

Kako se navodi, dve Koreje složile su se za veme prošlomesečnog samita u Pjongjangu da formiraju tripartitne konsultacije sa UNC-om, koji se preklapa sa američkim snagama u Južnoj Koreji i nadgleda događaje u demilitariziranoj zoni (DMZ) kako bi se omogućio njihov plan o razoružanju jedne od najutvrđenijih granica na svetu.

Dogovor uključuje zaustavljanje vojnih vežbi, zabranu letenja pored granice i postupno uklanjanje mina i stražarskih mesta u demilitariziranoj zoni.

Sastanak iza zatvorenih vrata održava se u selu Panmunjomu, a vode ga visoki vojni zvaničnici sa svake strane, navodi ministarstvo u izjavi.

Kao početni korak, dve Koreje trebalo bi da povuku 11 stražarskih stanica unutar zone od jednog kilometra od vojne demarkacione linije do kraja ove godine.

Počeće razminiravanje u nekoliko malih područja, kao i izgradnja puteva kako bi se olakšao pilot projekat predviđen za april, da se iskopaju ostaci tela vojnika nestalih u Korejskom ratu 1950-53.

Obe strane će takođe povući svo teško naoružanje iz područja zajedničke sigurnosti (JSA) u Panmunjomu, smanjiti osoblje tamo smešteno na 35 sa svake strane, u skladu s vojnim sporazumom, i izmeniti informacije o svojoj opremi za nadgledanje.

Domaćim i stranim turistima biće dopušteno da slobodno dođu i idu unutar JSA, navodi Hina.

Te mere, koje bi se realizovale tokom razdoblja od mesec dana, pretvoriće granicu u „mesto mira i pomirenja“, saopštilo je ministarstvo.