Opozicija CG: Neodgovorno i bez opravdanja Mašulovićevo prisustvo u Kninu 1Foto: EPA / BORIS PEJOVIC

Povodom prisustva crnogorskog vojnog atašea u Hrvatskoj Ivana Mašulovića na proslavi u Kninu reagovali su predstavnici opozicionih partija u Crnoj Gori, koji taj potez smatraju neodgovornim, bez opravdanja, neprimerenim i nepotrebnim, pa zahtevaju njegov opoziv i pozivaju premijera Duška Markovića da podnese ostaku.

Demokratski front pokrenuo je danas inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine Crne Gore za 23. avgust sa jednom tačkom dnevnog reda. Traže da Skupština raspravlja o zaključku povodom prisustva vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore na proslavi obeležavanja akcije „Oluja“ u Kninu.

Iz Ujedinjene Crne Gore ocenili su da premijer treba da podnese ostavku, jer je nanesena ljaga i sramota državi. Iz te partije su kazali da su, kada je Vlada zajedno sa parlamentarnom većinom nedavno poslala dva oficira u snage KFOR-a na Kosovo, pomislili „da manje vojnika ne može napraviti veću bruku za Vojsku Crne Gore“.

Kako su naveli, izgovor je bio da Crna Gora hoće da pomogne i da doprinese miru i pomirenju kroz angažman u međunarodnim snagama.

„Bio je to sraman izgovor i odluka. Da može i od toga gore videli smo prekjuče. Samo jedan oficir bio je dovoljan za najveću sramotu, navodi se u saopštenju Predsedništva UCG, prenosi RTCG.

Iz Socijalističke narodne partije ocenili su da ćutanje Vlade i Ministarstva odbrane u vezi sa prisustvom Mašulovića na proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti potvrđuje da za taj neodgovorni čin nema opravdanja.

„Taj čin ne služi na čast ni onome ko je tamo bio, ni onome ko ga je tamo poslao. Slaviti progon 250.000 srpskih civila u gradu iz koga je proterano svo stanovništvo pod očiglednim nacističkim obeležjima iz Drugog svetskog rata, može samo onaj ko je u svojoj bahatosti izgubio kompas i koji više nema osećaj realnosti“, navodi se u saopštenju SNP.

Za Građanski pokret URA prisustvo Mašulovića na proslavi „Dana pobede i domovinske zahvalnosti“ u svim mogućim okolnostima je neprimereno i nepotrebno.

U saopštenju te partije se navodi da je svima jasno da je u pitanju bled, jeftin i licemeran pokušaj prekrajanja istorije.

„Time predstavnici Demokratske partije socijalista žele da umanje sopstvenu bruku i sramnu ulogu svojih lidera tokom devedesetih godina, kada su jurišali na Dubrovnik i komandno uticali na brojne zločine“, poručili su Ure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.