Optuženima za teroristički napad u Briselu 2016. počinje suđenje: Ko se sve nalazi na optuženičkoj klupi? 1Foto: Shutterstock/CRM

Deset muškaraca tereti se da su učestvovali u terorističkim napadima u Briselu 2016. godine, u kojima su poginule 32 osobe a povređeno na stotine ljudi, u najgorem mirnodopskom zločinu u Belgiji.

Suđenje, koje se odvija u specijalno izgrađenom sudu u bivšem sedištu NATO-a na severu belgijske prestonice, počinje u ponedeljak. Ono će se održati nakon više od šest i po godina od napada na briselski aerodrom i metro stanicu Maelbek 22. marta 2016. godine.

Među 10 optuženih je i Salah Abdeslam, koji je prošle godine proglašen krivim za ubistvo i osuđen na doživotnu robiju u odvojenom sudskom postupku zbog svoje uloge u napadima u Parizu 2015. godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi, a ranjeno više od 490. Abdeslam je među petoro optuženih koji su osuđeni u Francuskoj zbog napada u Parizu.

Na optuženičkoj klupi u Belgiji je i Mohamed Abrini, koji je navodno „čovek u šeširu“ koji je uhvaćen kamerom sa dvojicom bombaša samoubica koji su se razneli u napadu na briselski aerodrom. Tužioci kažu da je Abrini ostavio bombu u sali za odlazak i pobegao sa lica mesta.

Abrini, koji je priznao da je vozio bombe na mesto napada u Parizu, prošle godine je osuđen na doživotnu kaznu zatvora sa minimalnom kaznom od 22 godine zbog svoje uloge u pucnjavi u francuskoj prestonici.

Drugi optuženi, Osama Krajem, planirao je da bude bombaš samoubica u metrou, ali se predomislio u poslednjem trenutku, rekao je jedan od njegovih bivših advokata 2016. Jednom od optuženih, Usami Atar, biće suđeno u odsustvu. Veruje se da je ubijen u Siriji 2017.

Plan suđenja

U prvoj nedelji suđenja će dominirati čitanje optužbi protiv optuženih. Slučaj će saslušati porota od sedam žena i pet muškaraca odabranih prošle nedelje žrebom iz grupe od 1.000 ljudi. Još 24 pripravna porotnika spremna su da zauzmu svoje mesto u slučaju odsustva.

Očekuje se da će suđenje trajati šest do devet meseci i saslušaće stotine preživelih i svedoka, uključujući stručnjake za medicinu, psihijatriju i kriminologiju. Od sredine januara, žrtve bombaških napada imaće priliku da govore pred sudom.

Optuženi

Filip Vandenberge je radio na briselskom aerodromu Zaventem kada su dva bombaša samoubice detonirala svoje uređaje na terminalu. Odmah je otišao da pomogne ljudima. „Šansa da se spasu životi je najvažnija stvar koja se može desiti“, rekao je on u nedavnom intervjuu. „Intervenisao sam na 18 različitih ljudi, siguran sam da sam spasio jednog, verovatno dvoje ili troje.

On se prisetio žrtava koje su izgubile udove, kao i dvoje dece koja su ležala pored beživotnog tela – „verovatno njihova majka”. Pokušao je da reanimira ženu, ali je bilo prekasno, piše Gardijan.

Nakon što je lečen od posttraumatskog stresnog poremećaja u specijalizovanoj klinici, Vandenberghe je 2019. napustio posao na aerodromu. „Život mi je bio potpuno uništen, izgubio sam prijatelje, hobije, posao“, rekao je Vandenberghe za AFP. Sada je volonter Crvenog krsta i nada se da će postati vozač hitne pomoći.

Jana Metala, državljanka Švedske, bila je šest i po meseci trudna kada je putovala vozom metroa koji je bombardovan u drugom napadu. Govoreći za belgijsku TV, ona je rekla da je suđenje deo procesa oporavka i da je važno da podeli ono kroz šta je prošla. „Već je prošlo mnogo vremena u glavama ljudi. Mislim da je važno podeliti posledice“.

Metala je ostala u bolnici četiri meseca i rodila zdravu ćerku. Vodila je kampanju da njeno dete bude prepoznato kao žrtva napada.

Ko će zastupati optužene?

Valeri Žerard, advokat koji zastupa žrtve, rekla je da se mnogi osećaju odbačeno od države.

„Vreme koje je prošlo od događaja oslabilo ih je, izgubili su samopouzdanje. Prvi reagovali, policija i spasioci nisu imali priznanje za podršku“, dodao je Žerard.

Žerard je jedan od 14 advokata koji zastupaju pro bono skoro 300 ljudi koji su podneli građanske tužbe na suđenju, preko organizacije Life4Brussels, koja je stvorena da pomogne žrtvama napada 22. marta.

U 2017. godini, organizacija je bila uspešna u vršenju pritiska za promenu zakona kako bi se garantovala doživotna penzija za oporavak i nadoknada medicinske nege za žrtve napada u Briselu. Ali neki su propustili period od tri godine da imaju koristi od ovih odredbi, jer kažu da im je suočavanje sa birokratijom traumatično.

Suđenje, najskuplje u istoriji Belgije, odloženo je za nekoliko nedelja nakon što je sudija naredio preradu staklene kutije u kojoj će se nalaziti optuženi.

Optuženi će sedeti zajedno u jednoj, a ne u odvojenim kabinama, nakon što je predsedavajući sudija odlučio da im je prvobitni raspored ograničavao mogućnost komunikacije sa advokatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.