Orban je sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim obišao deo granice Bugarske i Turske kod sela Lesovo, duž koje je postavljena žičana ograda, jer je tuda prolazila ruta kojom su izbeglice ulazile u EU.

Uspešna odbrana Bugarske je zajednički interes svih u EU, izjavio je Orban, javlja AP. Borisov je ocenio da se ne može naći trajno rešenje bez zajedničkih napora svih članica EU.

Mađarski premijer je stavio do znanja, prenosi bugarski sajt novinite.com, da ako EU može da izdvoji tri milijarde evra za Tursku kako bi joj pomogla u rešavanju migrantske krize, onda može da pronađe i određeni iznos novca za Bugarsku, svakako manji.

Orban i Borisov su danas obišli deo bugarsko-turske granice, nedugo pošto je bugarski premijer od Evropske komisije zatražio 160 miliona evra za utvrđivanje granice. Borisov je tražio da se taj novac za Bugarsku opredeli na sutrašnjem samitu EU u Bratislavi, koja trenutno predsedava EU.

„Objekat na bugarsko-turskoj granici nas ne ograđuje od Turske već od ilegalnih migranata“, rekao je bugarski premijer Borisov tokom „inspekcije“, kako je preneo bugarski Radio Fokus.

„Službe i pripadnici pogranične policije, koji su na terenu, kažu da sada postoji korektno ponašanje turskih vlasti. Oni imaju isti problem kao i mi“, rekao je Borisov. „Prema tome, ova ograda nas ne štiti od naših komšija – niti Turske, niti Grčke, niti Srbije, ona nije upravljena protiv njih, već protiv ilegalnih migranata koji krše zakone. U Bugarskoj postoji muslimansko stanovništvo – bugarski građani turskog porekla koji su naša braća i mi poštujemo njihovu volju i sve što rade. Vekovima smo živeli zajedno i tako će i da ostane“, rekao je Borisov. Bojko Borisov se, navodi Radio Fokus, „složio sa izjavom premijera Orbana da zakoni EU o prelasku granica nemaju veze sa religijom, krstaškim ratovima i bilo čime sličnom tome“.

Mađarski premijer je rekao da je njegova vlada spremna da Bugarskoj pruži „bilo kakvu vrstu pomoći“, navode Novinite. „Borisov može računati na nas u Bratislavi“, prenela je Orbanove reči agencija Fokus.

„Budućnost Evrope se ne odlučuje u Briselu, nego ovde gde mi stojimo“, rekao je juče Orban u bugarskom selu Lesovo. Na granici sa Turskom kod Lesova, Bugarska je postavila ogradu od žilet žice, naglašava AP.