Foto: EPA-EFE Tibor Illyes

Opoziciona leva koalicija može da računa na najviše 20 odsto glasova. Toliko otprilike, u za njega najboljem slučaju, može da dobije ekstremno desni Jobik, dok se Orbanovom Fidesu smeši najmanje 51 odsto glasova.

„Ko glasa za opoziciju, bira imigraciju. Ko za nas glasa, bira sigurnost“; „Jedna pogrešna odluka, jedno pogrešno glasanje i više nećemo moći da branimo Budimpeštu (od migranata)“ – to su Orbanove predizborne poruke, koje prenosi Ziddojče cajtung.

Minhenski list piše da Orban za svog glavnog protivnika, sudeći prema „propagandi vlade“, nema nekog opozicionog premijerskog kandidata, već Džordža Sorosa, kojeg u Budimpešti odavno predstavljaju kao vođu međunarodne zavere koja priprema „islamsku invaziju“ na Evropu.

Đerđelji Karačonji, kandidat opozicione leve koalicije za premijera, u intervjuu za švajcarski list Aargauer cajtung optimistično kaže da mu je cilj da pobedi na izborima, i pored toga što je opozicija podeljena, mediji uglavnom provladini, a vlast, prema njegovim rečima, vlada kombinujući strah i korupciju.

„Pobedićemo ako Fides ne dobije apsolutnu većinu. U tom slučaju zaključili bismo vremenski ograničen savez sa Jobikom, ne da zajedno vladamo, već da vratimo vladavinu prava i, na primer, promenimo izborni zakon. Kada to postignemo, raspisali bismo nove parlamentarne izbore“, kaže Karačonji.