Orban uskoro sa Putinom o proširenju nuklearne elektrane, gasu, proizvodnji vakcine 1Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Premijer Mađarske Viktor Orban planira da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 1. februara radi razgovora o projektu proširenja jedine mađarske nuklearne elektrane, saopštila je vlada u Budimpešti.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je ruskoj agenciji TASS da Mađarska želi da taj projekat, podržan od Rusije, „uđe u fazu uspostavljanja“ u prvoj polovini ove godine.

Projekat proširenja nuklearne elektrane Paks, vredan 12 milijardi evra, uključuje izgradnju dva nova nuklearna reaktora.

Radove izvodi ruska državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom, a projekat se finansira kreditom ruske državne banke od deset milijardi evra.

„Voleli bismo da dva nova reaktora postanu funkcionalna do kraja ove decenije“, rekao je Sijarto.

Orban i Putin su dogovorili taj projekat 2014. godine, ali je početak radova odlagan više puta, između ostalog, i zbog problema sa izdavanjem dozvola.

Kritičari projekta kažu da on povećava finansijsku i političku zavisnost Mađarske od Rusije i da predstavlja pretnju po životnu sredinu i bezbednost.

Sijarto je rekao da će Orban i Putin razgovarati i o povećanju obima isporuke ruskog gasa, na osnovu 15-godišnjeg ugovora koji je Mađarska prošle godine potpisala sa Rusijom.

Dva lidera će razgovarati i o mogućnosti da Mađarska počne da proizvodi rusku vakcinu protiv korona virusa „Sputnjik V“, koju je primilo oko milion Mađara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.