Orbanov zakon o LGBTQ+ "pogodio u živac“ 1Foto: FoNet/AP

Nove promene mađarskog zakona kojima se zabranjuje „promovisanje“ homoseksualnosti među maloletnicima u utorak su izazvale razmimoilaženja na sastanku ministara EU, pri čemu je 16 zemalja podržalo saopštenje kojim se osuđuje potez Budimpešte i apeluje na Evropsku komisiju da reaguje.

Međutim, nelagodnost zbog razvoja situacije u Mađarskoj se proširila mnogo dalje od sastanka EU u Luksemburgu, primećuje politico.eu.

Odluka upravnog tela evropskog fudbala da odbije zahtev vlasti u Minhenu da svoj fudbalski stadion juče osvetli u bojama duge na utakmici Nemačke i Mađarske u okviru Evropskog fudbalskog prvenstva-Euro 20 naišla je na zaprepašćenje.

Zahtev je upućen „kao znak tolerancije i kosmopolitizma“ i kao ciljana poruka Orbanu, mađarskom premijeru koji je „opsednut fudbalom“, piše portal.

Unija evropskih fudbalskih asocijacija je u utorak navela u saopštenju da „s obzirom na politički kontekst ovog specifičnog zahteva – poruke koja cilja na odluku mađarskog parlamenta – UEFA mora da odbije ovaj zahtev“.

Diter Rajter, gradonačelnik Minhena iz redova levog centra, rekao je da je odluka UEFA „sramna“, dok je nemački ministar za evropske poslove Mihael Rot napisao na Tviteru da je odluka „gorka, ali očekivana“.

Međutim, uprkos ogorčenju mnogih evropskih vlada i sve većoj medijskoj pažnji, Orban, koji se suočava sa izborima 2022, najverovatnije neće trpeti bilo kakve značajne posledice u skorijoj budućnosti.

Zapravo se ispostavlja, piše politico.eu, da mađarska vlada pozdravlja konflikt sa EU oko prava LGBTQ+ zajednice, pri čemu je mađarska ministarka pravde Judit Varga žestoko branila novi zakon u prostoriji u kojoj su pojedini ministri homoseksualci, a mnogi drugi imaju čvrsto uverenje da mađarske mere krše osnovne evropske principe.

„Poštovanje naših evropskih vrednosti nije opcionalno“, navodi se u saopštenju ministarke spoljnih poslova Holandije Sigrid Kag.

„Diskriminacija LGBTI osoba pod izgovorom da se štite deca je neprihvatljiva u EU.“

Rasprava od utorka o vladavini prava u Mađarskoj zvanično je bila deo procesa Člana 7 – disciplinske procedure koja je pokrenuta pre gotovo tri godine, ali koja nije dala nikakve konkretne rezultate.

I dok su pojedine vlade polagale svoje nade u novi mehanizam vladavine prava koji povezuje finansije iz EU s poštovanjem nekih demokratskih standarda, i dalje nije poznato kada i kako će taj mehanizam biti primenjen.

Međutim, ispostavlja se da je mađarski novi zakon prema kojem je predstavljanje i promovisanje homoseksualnosti i promene pola među mlađima od 18 godina nelegalno, izazvalo novo nezadovoljstvo vladom u Budimpešti.

„Ovo je definitivno bila prekretnica“, rekao je jedan zvaničnik iz zemlje sa severa EU.

„Ovo se nije ticalo političkog liberalizma ili konzervatizma, već tolerancije i individualnih prava. Previše su otišli daleko. To je bilo više nego jasno.“

Iako su ministri EU u prošlosti izražavali bes prema mađarskoj politici, među pojedinim zvaničnicima je preovladavao osećaj da su nove mere, koje su mnogo opipljivije od kompleksnih pitanja kao što je nezavisnost pravosuđa i medijske slobode, produbile zabrinutost u vezi sa aktuelnim stanjem stvari u Mađarskoj.

Izgleda da je mađarski zakon o LGBTQ+ populaciji „pogodio tačno u živac“, rekao je jedan diplomata EU.

Jedan drugi je rekao da je „način na koji mađarska vlada govori o homoseksualnosti izuzetno uznemiravajući i potresan“.

Međutim, mađarska ministarka pravde je naglasila da je cilj novih mera zaštita dečjih prava i da jedino što će biti zabranjeno jeste „propaganda“.

„Ovaj zakon nikoga ne lišava prava u društvu, zakon ne diskriminiše nijednog člana društva“, rekla je Varga grupi novinara nakon sastanka.

„Molim vas dođite na Paradu ponosa u Budimpešti u julu i možete se uveriti sopstvenim očima.“

Međutim, tokom ministarske diskusije frustracija zbog mađarske vlade je bila očigledna među zvaničnicima s različitim političkim pozadinama i iz različitih političkih porodica.

Saopštenje u kojem se mađarski zakon osuđuje kao „očigledan oblik diskriminacije“ potpisali su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Irska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Španija i Švedska.

Podršku je kasnije dala i Italija.

Mađari su „na mnogo načina prešli granicu“, rekao je jedan visoki zvaničnik iz zemlje s juga EU, dodajući da Budimpešta „sve izluđuje“ zbog velikog broja pitanja i svog „predavanja“ o porodičnim vrednostima.

 

 

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Orbanov zakon o LGBTQ+ „pogodio u živac“”

  1. Sta je sporno u madjarskom zakonu! Trebalo mi mnogo stosta staviti pod zabranu promovisanja maloletnicima !

  2. Bilo kakvo reklamiranje seksualnih opredeljenja je degutantno, a u slučaju da je usmereno prema maloletnicima mora biti krivično delo. Da li bi neko voleo da njegovoj ćerki ili sinu od 12-13 godina bude reklamirana zoofilija kao nešto sasvim uobičajeno, prirodno i normalno?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.