Organizacija za islamsku saradnju: Napadi Izraela su "varvarski" 1Foto: Beta/AP

Organizacija za islamsku saradnju (OIC) je danas na onlajn-sastanku napade Izraela na Palestince u sukobima koji traju već sedam dana nazvala „varvarskim“.

Palestinski ministar spoljnih poslova Riad Malki kritikovao je na tom skupu normalizaciju odnosa nekih arapskih zemalja s Izraelom.

„Normalizacija s izraelskim kolonijalnim sistemom bez postizanjaa mir i kraja okupacije arapske i palestinske zemlje, predstavlja podršku režimu aparthejda i učešće u njegovim zločinima“, rekao je Malki tokom hitnog sastanka.

U zajedničkom saopštenju OIC koja okuplja 57 zemalja, „najoštrije su osudjeni varvarski napadi Izraela na palestinski narod, naše zemlje i sveta mesta“.

OIC je zatražila obustavljanje svih neprijateljstava u kojima stradaju civili i povećavaju „rizik od nestabilnosti u regionu“.

Smrtonosni napadi Izraela na pojas Gaze i represija nad palestinskim demonstrantima koji su u istočnom Jerusalimu protestovali zbog pretnje iseljenjem palestinskih porodica da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici, doveli su u težak položaj nove arapske partnere Izraela, navodeći ih da osude nasilje.

Nije prošlo ni godinu dana od sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, a Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko su bili primorani da kritikuju jevrejsku državu.

Sporazumi o normalizaciji koje su Palestinci odmah nazvali izdajom, poljulali su arapski konsenzus o nemogućnosti sporazuma s jevrejskom državom.

Saudijska Arabija, domaćin današnjeg skupa, odbacila je normalizaciju odnosa s Izraelom ako se ne reši palestinsko pitanje.

Šef saudijske diplomatije princ Fajsal bin Farhan je pozvao medjunarodnu zajednicu da hitno deluje, ocenivši da su za očuvanje Jerusalima odgovorni svi.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo je da je u današnjim izraelskim napadima na glavnu ulicu pojasu Gaze povećao na 33, uključujući osmoro dece.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.