Foto: Fonet/AP

„Svoje položaje stavljamo u ruke Svetom Ocu i njemu ostavljamo da slobodno odluči za svakog od nas“, napisali su biskupi u izjavi u kojoj su se izvinili Čileu, žrtvama zlostavljanja i papi.

Skandal je uništio verodostojnost Crkve u nekad čvrstoj katoličkoj zemlji. Osim toga narušio je i papin imidž jer je ove godine on snažno branio biskupa optuženog za navodno prikrivanje pre nego što se njegov položaj promenio.

Sastanak je održan ove nedelje nakon vatikanske istrage o biskupu Huanu Barosu, koga je Papa imenovao 2015. uprkos optužbama da je prikrivao seksualno zlostavljanje maloletnika koje je počinio Barosov mentor Fernando Karadima, prenose agencije.

Karadima je sada star 87 godina i živi u staračkom domu u Čileu. Uvek je demantovao optužbe. Baros je rekao da nije znao za prestupe.

Vatikan je u petak potvrdio izveštaj čileanskih medija da je papa ove nedelje biskupima predao dokument u kojem se terete optužuje za uništavanje dokaza seksualnih zlodela i izostanak zaštite dece od sveštenika predatora.