Foto: EPA/ Jeon Heon Kyun

Stručnjaci procenjuju da će se to negativno odraziti na poslovanje kompanije, ali će imati slab uticaj na dnevno poslovanje Samsung elektroniks vrednog 230 milijardi dolara. Ne izgleda ni da će biti zaustavljen uspešan nastup Samsungovih proizvoda. Naprotiv, očekuje se da će Samsung elektroniks, u martu ili u aprilu, izbaciti na tržište pametnih telefona model S8. Južnokorejska štampa objavila je podatak da će Samsung displej (u vlasništvu Samsung elektroniks i Samsung SDI) proizvoditi ekran za Eplov iPhone 8. Procenjuje se, takođe, da će upravljačke dužnosti biti poverene izvršnim direktorima. „Za razliku od drugih južnokorejskih konglomeratskih grupa, uloga porodice Li u dnevnom upravljanju kompanijom bila je ograničena“, tvrdi Kim Sang-đo, profesor sa Univerziteta Hansung u Seulu. Prema procenama međunarodne korporacije za kreditni bonitet – Mudiz, Samsung raspolaže sa 75 milijardi dolara u kešu, što je dovoljno da se izmire dugovi i troškovi poslovanja u 2017. Samsung će, verovatno, ostvariti veće prihode u narednim kvartalima zahvaljujući stabilnoj prodaji središnjih čipova i oporavku problematične sekcije pametnih telefona. I prihodi Samsung elektroniks će nastaviti da rastu. Analitičari Kompanije KB Investment end sekjuritis tvrde da će operativni profit u prvom kvratalu dostići 8,14 milijardi dolara, što je za 40 odsto više nego u istom periodu lane.

Nasuprot tome, jedan od zvaničnika Samsunga tvrdi da će odsustvo Li DŽei-džonga odožiti realizaciju nekih poslovnih planova Samsunga. „Niko u Samsungu ne bi mogao tako uspešno da donosi konačne odluke u vezi sa realizacijom velikih poslova, investicionih planova i korporativnog restrukturiranja kao što to on čini. Samsung bi mogao da izgubi impuls rasta ukoliko njegovo odsustvo potraje“, tvrdi taj zvaničnik. U tom kontekstu pominje se podatak da je Li sam sprovodio ne samo Samsungov plan kupovine američke kompanije Harman internešnel (posao vredan devet biliona vona, ili 7,88 milijardi dolara), već i druge investicije u nova perspektivna postrojenja kao što je Samsung biolodžiks. Taj način brzog donošenja odluka glavnog lidera omogućio je Samsungu da zauzme vodeće mesto u ovoj industriji koja se brzo razvija.

Nesporno je da Samsung ima ogroman uticaj na četvrtu po veličini ekonomiju u Aziji. Osim toga, Lija smatraju najmoćnijim čovekom u Južnoj Koreji, pa otuda i, čini se opravdana, zabrinutost da bi Južna Koreja mogla da se nađe u situaciji bez presedana zbog njegovog hapšenja. „Da li se Južna Koreja nalazi pred još jednom krizom sličnom onoj iz 1997-1998“, upitao se autor teksta objavljenog u dnevniku na engleskom jeziku Koria Tajms, aludirajući na Azijsku finansijsku krizu. On je imao u vidu bankrot največeg domaćeg pomorskog prevoznika kontejnera Hanjin šiping, aferu zbog opoziva Samsung Galaxy Note 7 i politički skandal vezan za predsednicu Park Gun-hje. Sve su veća strahovanja da bi nova administracija SAD mogla da optuži Južnu Koreju da je manipulisala kursom nacionalne valute von. Konačno, Koreanci se zbog sve veće kreditne zaduženosti i rasta stope nezaposlenosti osećaju mnogo beznadežnije nego što bi trebalo da budu, upozoravaju stručnjaci.

Na to ministar za strategiju i finansije Ju il-ho odgovara da su „male šanse da će ekonomija Koreje zapasti u kritičnu situaciju nalik onoj za vreme monetarne krize iz 1997. i finansijske krize iz 2008. godine“. Takođe, većina globalnih investitora i agencija za kreditni rejting veruju da južnokorejska privreda nije izložena akutnoj ekonomskoj krizi budući da poseduje obimne devizne rezerve i nizak spoljni dug. Uprkos unutrašnjoj političkoj krizi kompanija Mudiz je zadržala rejting Južnoj Koreji na rekordnih AA2. „Očekujemo da će Južna Koreja dugoročno održati ekonomski rast sa većim BDP po glavi stanovnika“, navedeno je u najnovijem izveštaju te agencije. U decembru 2015. Mudiz je povećao kreditni rejting Južne Koreje sa AA3 na AA2 (treći po veličini rejting na kreditnoj listi).

U južnokorejskim medijima provejava, međutim, strah da bi ekonomija te države mogla da bude podrivena daljom istragom velikih korporativnih lidera. Hapšenje Lija bi moglo da upali crvene lampice u korporativnoj Južnoj Koreji. Konglomerati, poput SK i Lotte, već su suočeni sa sličnim optužbama da su pokušali da ostvare poslovne usluge davanjem donacija političarima. Profesor Kim, dopušta mogućnost kratkoročnih ekonomskih poremećaja, ali smatra i to da bi sadašnja situacija mogla da bude prikriveni blagoslov za korporativnu Koreju kada je reč o unapređenju upravljačkog sistema. „Tajkuni bi shvatili da njihova mutna poslovna praksa više ne funkcioniše i morali bi da razmisle o novim načinima poslovanja“, tvrdi profesor Kim i dodaje da će hapšenje tzv. krunskog princa usmeriti pažnju na reorganizaciju Samsung grupe. To praktično znači da bi grupacija bila podeljena na Samsung elektroniks, holding i jednu operativnu jedinicu. Tako bi Samsung pokazao da i u Lijevom odsustvu može da se bavi strateškim pitanjima.

U korak sa Eplom

Prodaja koju ostvaruju podružnice Samsung grupacije učestvuje sa 20 odsto u južnokorejskom BDP. Obim prodaje Samsung elektroniksa je dramatično porastao sa 46,4 biliona vona (u 2001) na 201 bilion, koliko je ostvareno u 2016. Beleži se i rast operativnog profita sa 3,95 biliona na 29,2 triliona vona. Kad je reč o obimu godišnjih prihoda Samsung elektroniks, koji 90 odsto prodaje realizuje u inostranstvu, u stopi prati Epl i već je nadmašio Dženeral motors. „Ukoliko padne cena akcija Samsung elektroniksa na berzi, pašće i akcije drugih kompanija“, tvrdi jedan broker aludirajući na dominantni status Samsungovih kompanija na korejskoj berzi koje čine 27,5 odsto ukupnog tržišne kapitalizacije.