Pakistanski premijer podneo ostavku 1Foto: EPA / T. Mughal

Premijer Pakistana Navaz Šarif podneo je ostavku nakon što je Vrhovni sud te zemlje doneo odluku da on mora da napusti tu poziciju zbog istrage o imovinskom stanju njegove porodice, koja je povezala njegovu decu sa ofšor firmama.

Pet sudija donelo je jednoglasnu presudu, dok je Šarif poricao bilo kakvu odgovornost u slučaju. „Zbog ove presude, Navaz Šarif je podneo ostavku na mesto premijera“, izjavio je portparol Šarifove kancelarije.

Sud je predložio da se pokrenu antikorupcijski slučajevi protiv nekoliko osoba, uključujući Šarifovu ćerku Marijam i njenog muža Safdara. Navodi o korupciji su pratili Šarifa još od osamdesetih godina. U aprilu 2016. su se pojavile informacije o tome da Šarifova deca poseduju ofšor kompanije i nekretnine, što nije prikazano u dokumentu o imovinskom stanju njegove porodice. Ove kompanije su navodno korišćene za kupovinu nekretnina u inostranstvu, uključujući stanove u Londonu. Insinuacije da je trebalo da ove kompanije posluže za pranje novca i izbegavanje poreza su dovele Šarifovu funkciju u pitanje.

Lokalni mediji prikazali su gomile ljudi koji su se okupili ispred Vrhovnog suda da bi pozdravili odluku sudija. Kada je presuda izrečena, pristalice opozicije su je pozdravile burnim aplauzom, a zatim krenule ulicama pevajući i deleći slatkiše. Objavljivanje presude je dočekano sa pojačanim obezbeđenjem u gradu, sa oko 3.000 naoružanih policajaca i članova pakistanskih rendžerskih paravojnih snaga, raspoređenih u blizini Vrhovnog suda. Kako javlja Bi-Bi-Si, ova presuda predstavlja vrhunac drame koja je dominirala naslovnim stranama novina i društvenim mrežama već mesecima, izazivajući s jedne strane optužbe i podsmeh, a sa druge snažnu podršku premijeru Šarifu. Nije jasno ko će naslediti Šarifa, ali smatra se da je njegov brat Šehbaz jak kandidat za to mesto.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Pakistanski premijer podneo ostavku”

  1. Dajte da skupimo pare da platimo ovu petoricu jedno dva meseca da naprave reda u
    u ovoj kaljugi od drzave!
    Pozdrav iz Vojvodine

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.