Papa obeležio godišnjicu eksplozije u Libanu: Istina se ne može sakriti 1Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Papa Franja je obeležio danas drugu godišnjicu eksplozije u bejrutskoj luci, ocenivši da istina i pravda „ne mogu nikada da se sakriju“, očito aludirajući na zastoj u istrazi te katastrofe.

Poglavar Rimokatoličke crkve je to rekao na kraju nedeljne audijencije, prve posle jednomesečne letnje pauze.

Podsetivši na sutrašnju godišnjicu papa je rekao da se moli za porodice žrtava „katastrofalnog događaja i dragi libanski narod“.

„Molim se da svako može da nađe utehu u veri i pravdi i istini koja se nikada ne može sakriti“, rekao je on.

Pre dve godine eksplodiralo je gotovo 3.000 tona visokoeksplozivnog materijala, amonijum nitrata, koji se koristi kao đubrivo, nepropisno uskladištenog u luci u glavnom gradu Libana.

Bila je to jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u svetu u kojoj je poginulo 215 ljudi, a više od 6.000 je ranjeno i razoreni su delovi Bejruta.

Istraga eksplozije je već mesecima blokirana, jer su libanski političari osigurali da do sada niko ne bude pozvan na odgvornost.

Mnogi Libanci za tragediju krive dugogodišnju korupciju vlasti i loše upravljanje.

Papa Franja pomolio se da se Liban ponovo rodi i da bude istinska „zemlja mira i pluralizma gde različite zajednice mogu da žive u bratstvu“.

Osamdesetpetogodošnji papa planirao je da poseti Liban prošlog proleća, ali je zbog povrede kolena odložio put, a novi datum nije određen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.