Foto: Dejana Majstorović

Za završetak poslednje faze ustavnih promena potrebna je dvotrećinska većina od 80 poslanika, koji premijer Makedonije Zoran Zaev pokušava da obezbedi u pregovorima sa opozicionim krilom albanske partije „Besa“ koja je u međuvremenu postavila nove uslove da bi njena dva poslanika podržala ustavne amadmane.

Premijer Makedonije je na konferenciji za novinare bio kontradiktoran odgovarajući na pitanje da li će prihvatiti zahtev lidera Bese Biljala Kasamija da u pasošima etničkih Albanca kod državljanstva ne stoji dodatak „makedonsko“ ispred „građanin Severne Makedonije“, kako je predviđeno Dogovorom sa Grčkom.

Zaev je, kako su preneli mediji,  ostavio prostor da se dogovori sa Kasamijem i da „svi budu zadovoljni“, ali je istakao da je naveći dobitak u Dogovoru sa Grčkom uprava formulacija kod državljanstva „makedonsko/građanin Severne Makdonije“, što je dodatna garancija za makedonski identitet, što je bio naveći problem u pregovorima sa Grčkom.

Eventualno prihvatanje zahteva opozicione Bese, Zaeva stavlja u delikatnu situaciju, jer rizikuje da izgubi podršku osam poslanika nezavisne grupe VMRO DPMNE, koji su izbačeni iz te opozicione stranke jer su podržali početak ustavnih promena.

Prema pojedinim medijima, ukoliko Zaev uspe da postigne nekakav dogovor koji će sve zadovoljiti očekuje se da glasanje za četiri ustavna amadmana desi najkasnije u petak popodne.  Na početku plenarne sednice, juče posle podne, za dnevni red je  glasalo ukupno 78 poslanika, a za izglasavanje sva četiri amandmana predviđenja Dogovorom sa Grčkom potrebno je najmanje 80 glasova.Sednici ne prisustvuju poslanici koalicije oko opozicione VMRO DPMNE, čije je rukovodstvo juče direktno podržalo proteste protiv ustavnih izmena u organizaciji udruženja „Makedonija blokira“ i „Tvrdokorni“ i pozvalo pristalice da se pridruže.Početak protesta protivnika ustavnih promena kojima se ime države Makedonija menja u Severna Makdonija zakazano je danas u podne.

Makedonski parlament je 19. oktobra počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade. Ta dvotrećinska većina je obezbeđena glasovima osam poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su zbog toga izbačeni iz stranke

Povezani tekstovi