Parlament Makedonije pred usvajanjem ustavnih amandmana 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Lider makedonske opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski priključio se danas protestima ispred parlamenta protiv ustavnih izmena i pozvao članove i pristalice te partije da urade isto.

Protest zbog promene imena države u Severna Makedonija počeo je oko podneva u organizaciji pokreta „Makedonija blokira“ u vreme kada je trebalo da u parlamentu počne finalna plenarna sednica radi usvajanja ustavnih amandmana predviđenih dogovorom s Grčkom o rešavanju spora oko imena.

Plenarna sednica je odložena za 16.00 kako bi bio verifikovan mandat poslaniku vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koji će zameniti dosadašnjeg šefa poslaničke grupe Tomislava Tunteva, koji je dao ostavku da bi počeo da radi u Agenciji civilno vazduhoplovstvo.

Poslanik SDSM-a Aleksandar Kiracovski je pre podne rekao novinarima da vladajuća koalicija ima potrebnu dvotrećinsku većinu od 80 poslanika za usvajanja amandmana kojim se menja ime države i učvršćuje makedonski nacionalni identitet, dodajući da bi proces ustavnih izmena trebalo da bude završen do petka.

Najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE je najavila da neće učestvovati na plenarnoj sednici, jer, prema rečima Mickoskog, ne želi da da legitimitet „promenama do kojih se ne dolazi demokratskim putem, već aktom nasilja, ucenama i pretnjama poslanicima i njima bliskima“.

„Otpor je jedino što nam preostaje. Ja ću kao jedan od vas iskoristiti svoje demokratsko pravo da mirno i dostojanstveno protestujem i prkosim onom što se dešava danas i što će se dešavati narednih dana“, rekao je lider VMRO-DPMNE na konferenciji za novinare.

Mickoski je pozvao pristalice da, kako je rekao, ne podležu provokacijama i izmišljenim konstrukcijama koje plasiraju policijske strukture i da ostanu dostojanstveni.

Makedonski parlament je 19. oktobra počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade. Ta dvotrećinska većina je obezbedjena glasovima osam poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su zbog toga izbačeni iz stranke.

Posle te prve faze u drugoj fazi su poslanici natpolovičnom većinom „utvrdili“ nacrt amandmana koje je predložila Vlada, posle čega je usledila petodnevna javna rasprava.

U poslednjoj, trećoj fazi procesa ponovo će biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika za finalno usvajanje ustavnih izmena u skladu s dogovorom s Grčkom, čija je primena uslov za prijem Makedonije u NATO i početak pregovora o članstvu u EU.