PIO Federacije BiH: Penzije u 28 zemalja 1Foto: Dejana Majstorović

Iz Bosne i Hercegovine, penzije se šalju u 28 zemalja, saopštio je Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) BiH.

Na području Federacije BiH registrovano je 413.914 penzionera, 40.000 korisnika van Federacije BiH, dok je na području Repubike Srpske 262.070 penzionera, a 49.00 korisnika van RS.

Reč je o osobama koje su radile na području BiH i ostvarile penziono pravo, a penzije im se isplaćuju prema međunarodnom ugovoru, prenosi klix.ba.

Te penzije nisu visoke i kreću se od 187 KM do 500 KM, prenosi klix.ba.

Najviše penzija se isplaćuje u susedne zemlje Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru.

U Federaciji FBiH potom slede Slovenija, Makedonija, Nemačka, Austrija, Australija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Engleska, Finska, Francuska, Holandija, Italija, Kanada, Luksembrug, Mađarska, Norveška, Poljska, SAD, Slovačka, Švicarska, Švedska, Turska i Kosovo.

U RS slede Austrija, Slovenija, Njemačka, Švedska, Australija, Makedonija, Holandija, SAD, Švicarska, Kanada, Češka, Francuska, Italija, Rusija, Danska, Belgija, Poljska, Bugarska, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Norveška, Luksembrug, Turska i Velika Britanija.

PIO Federacije BiH je saopštio da se penzija isplaćuje stranom državljaninu koji se iseli na stalni boravak u inostranstvo, ako s tom državom postoji međunarodni ugovor, sporazum o plaćanju ovih primanja u inozemstvu ili ako ta država priznaje takvo pravo državljanina Federacije BiH.

Ako ova obaveza ne postoji prema međunarodnom ugovoru, nosilac osiguranja može odobriti isplatu ako iz porodičnih i zdravstvenih razloga državljanin Federacije BiH odlazi na stalni boravak u inostranstvo.

Korisnici su dužni svake godine u PIO-u iz kojeg primaju penziju dostaviti potvrdu o životu. Obrasci se mogu preuzeti na web stranicama.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.