Pjongjang odbacio pregovore sa Seulom 1Foto:EPA-EFE KOREA SUMMIT PRESS POOL

Severna Koreja je ispalila dva neidentifikovana projektila u more kod svoje istočne obale ubrzo pošto je osudila vojne vežbe Južne Koreje sa SAD i saopštila da su pregovori između dve Koreje okončani.

Južnokorejski generalštab (JCS) je saopštio da je Severna Koreja lansiranje izvršila juče rano ujutru s lokacije u blizini grada Tongčona. Od 25. jula je izvršila šest rundi lansiranja oružja, očito u znak osvete zbog vojnih vežbi Južne Koreje i američkih snaga.

Pre lansiranja projektila Severnokorejski komitet za ponovno ujedinjenje zemlje nazvao je južnokorejskog predsednika Mun DŽae Ina „bezobzirnim tipom“ koga je „savladao strah“, te je odbacio ranije razgovore o ujedinjenu Korejskog poluostrva.

„Nemamo više o čemu da razgovaramo s južnokorejskim vlastima i nemamo želju da ponovo sednemo s njima“, navodi se u saopštenju Komiteta, koji je objavila državna novinska agencija KCNA, preneo je Gardijan. Japansko ministarstvo odbrane je saopštilo da projektili nisu dosegli teritorijalne vode zemlje ili njenu ekskluzivnu ekonomsku zonu. „Vojska nadzire situaciju za slučaj dodatnih lansiranja zadržavajući stanje pripravnosti“, navodi se u saopštenju JCS. Detalji o tipu projektila i njihovom dometu nisu poznati.

Pjongjang kao i uvek osuđuje godišnje vežbe kao vežbe čiji je cilj priprema za napad. Vašington i Seul su, međutim, naglasili da vežbe, pri čemu su poslednje u nizu počele u ponedeljak, čisto odbrambene po prirodi.

U obraćanju o danu oslobođenja u četvrtak Mun je rekao da on zamišlja budućnost bliske ekonomske saradnje, denuklearizacije i ujedinjenja dve Koreje do 2045. kada se navršava sto godina od oslobođenja poluostrva od japanske kolonijalne vladavine.

Međutim, Severnokorejski komitet za ponovno ujedinjenje je saopštio da je učestvovanje Južne Koreje u ratnim igrama sa SAD zajedno sa njenim petogodišnjim planom odbrane bilo osmišljeno u cilju „uništenja“ režima. Mun je rekao da „uprkos nizu zabrinjavajućih delovanja u poslednje vreme Severne Koreje, impuls za dijalog je i dalje nepromenjen“.

Pojedini analitičari veruju da je cilj najnovije provokacije Severne Koreje da se izvrši pritisak na Južnu Koreju u vezi s prekograničnim ekonomskim vezama i da Seul ubedi Vašington da napravi ustupke u bilo kojim budućim pregovorima o programu nuklearnog naoružanja Pjongjanga. „Oni u osnovi zahtevaju izgovor da Sever istupi i održi pregovore i sačuva obraz. To takođe izgleda kao indirektna poruka kojom se teži dodatnim naporima da se promeni stav Vašingtona, kao što je ublažavanje sankcija Severu“, rekao je Jang Mu DŽin, profesor na Univerzitetu severnokorejskih studija, za južnokorejsku agenciju Jonhap.

U razgovorima o denuklearizaciji je nastupila mrtva tačka uprkos obećanjima Kim DŽong Una i Donalda Trampa koja su dali 30. juna kada su se sastali na granici dve Koreje. Tramp je rekao u subotu da mu se Kim izvinio zbog niza testiranja raketa kratkog dometa koji su uznemirili američke saveznike u regionu i rekao da će s tim prestati kada se završe zajedničke vežbe SAD i Južne Koreje. Režim je istog dana lansirao, kako se ispostavilo, dve balističke rakete kratkog dometa u more.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.