Pjongjang predao posmrtne ostatke vojnika SAD 1Foto: EPA-EFE YONHAP POOL

Decenijama je više porodica čekalo na ovaj dan – kada će Severna Koreja vratiti posmrtne ostatke kako se pretpostavlja 55 američkih vojnika ubijenih za vreme Korejskog rata.

„Teško je živeti život u neznanju šta se dogodilo sa vašim voljenima“, kazala je juče za Bi-Bi-Si ćerka jednog od stradalih vojnika.

Predaja posmrtnih ostataka u američkoj bazi u Južnoj Koreji najnoviji je potez u jednoj vrlo obazrivoj ali svakako smekšaloj diplomatiji između Vašingtona i Pjongjanga. Ovaj potez rezultat je junskog samita između Donalda Trampa i Kim Džong Una. Singapurski samit, na kojem su se Tramp i Kim saglasili da će raditi u pravcu „kompletne denuklearizacije Korejskog poluostrva“ kritikovan je jer nije precizirano kada će niti kako će Pjongjang izvesti denuklearizaciju. Ipak jučerašnji potez, vraćanje posmrtnih ostataka, jedan je od četiri ključne tačke navedene u junskoj deklaraciji i prethode 65. godišnjici od potpisivanja primirja kojim je okončan Korejski rat (1950-1953).

Ipak, sada su na potezu forenzičari koji treba precizno da utvrde da li su to zaista posmrtni ostaci američkih vojnika, a taj proces bi, tvrde stručnjaci, mogao da potraje godinama. Članovi porodica stradalih kažu da nemaju garancije da su ovo ostaci američkih vojnika. „Mogli bi biti Britanci, Australijanci, Belgijanci…“, kaže Džon Zimeraj, sin jednog od nestalih američkih vojnika i osnivač Mreže zatvorenici Korejskog rata i nestalih. Ukupno 326.000 Amerikanaca borilo se zajedno sa Južnokorejcima i koalicijom UN tokom rata protiv komunističkog Severa. Hiljade američkih vojnika boraca Korejskog rata vode se kao nestali. Američka vlada je, kako su istakli u saopštenju, „ohrabrena akcijom Severa koji daje nadu u pozitivan dijalog“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Pjongjang predao posmrtne ostatke vojnika SAD”

 1. „kada će Severna Koreja vratiti posmrtne ostatke … 55 američkih vojnika ubijenih za vreme Korejskog rata.“
  Погледајте колико има пропаганде у само пола реченице:
  1. Северна Кореја ће вратити посмртне остатке.
  Па нису их Корејанци никад узели па да их сада враћају, него су ти људи у саставу америчке војске дошли у Кореју да убијају Корејанце и ту погинули.
  2. 55 војника убијених у време Корејског рата.
  Ово имплицира да су их Корејанци заробили па убили, а највероватније се ради о војницима који су погинули у току ратних дејстава, или евентуално умрли у заробљеништву.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.