Plenković čestitao dan pobede 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Najviši državni funkcioneri uputili su danas čestitke za Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je kako današnje hrvatsko društvo ne bi bilo moguće da nije bilo „Oluje“, objavili su zagrebački elektrionski mediji.

lenković naglašava kako je „pre 23 godine, požrtvovnošću hrvatskih branitelja i državničkom mudrošću prvog hrvatskog predsednika dr Franje Tuđmana“ u odlučujućoj akciji za samo četiri dana „oslobođen najveći deo privremeno okupiranih područja Republike Hrvatske“, i da je to značilo „kraj rata i agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku“.

„Oluja je trajno promenila ravnotežu snaga i u BiH i bila preduslov sklapanja Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma“, citiraju zagrebački elektronski mediji izvode iz Plenkovićeve čestitke u kojoj „Oluju“ naziva najvećom vojnom pobedom u hrvatskoj istoriji.

„Oluja, koja je donela trajan mir, ostaće upamćena kao najveća vojna pobeda u hrvatskoj istoriji i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja“, navodi se u Plenkovićevoj čestitki povodom godišnjice „Oluje“.

Čestitke su uputili i drugi državni zvaničnici Hrvatske, a delegacije Hrvatskog sabora, Vlade RH i Grada Zagreba položili su danas vence na zagrebačkom groblju Mirogoj ispred Zida bola, u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grob prvog hrvatskog predsednika dr Franje Tuđmana.

Dan pobede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. godišnjica „Oluje“ obeležavaju se danas i sutra nizom manifestacija, centralna svečanost biće, u pristustvu najvišeg državnog vrha, organizovana u nedelju 5. avgusta u Kninu.

Zagrebački mediji najvljaju učešće 800 hrvatskih vojnika, uz defile ratnih zastava iz Domovinskog rata i ispaljivanje počasnih plotuna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.