Plenković: Legitimnost ,,Oluje'' se ne sme dovoditi u pitanje 1Foto: Beta/Hina/Damir Sencar

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je povodom 26. godišnjice „Oluja“ da nikad nikome „neće dopustiti da dovodi u pitanje legitimnost ‘Oluje’ ni odbrambeni karakter Domovinskog rata“ i poručio Srbiji da napusti „jalovu retoriku prošlosti“, suoči se sa svojom odgovornošću i okrene budućnosti.

On je na državnoj ceremoniji u Kninu, aludirajući na učešćče predstavnika srpske zajednice, rekao da se simbolični gestovi iskazani na prošlogodišnjoj godišnjici „Oluje“ „nastavljaju sprovoditi u delo, vodeći se politikom pomirenja, suživota i razumevanja, uz poštovanje istorijske istine i izražavanja pijeteta svim nedužnim žrtvama“.

„Ali velikodušnost u pobedi ne znači da ćemo ikad ikome dopustiti da dovodi u pitanje legitimnost ‘Oluje’ ni odbrambeni karakter Domovinskog rata. To je poruka i našoj susednoj zemlji Srbiji, koja je, po meni trebala, napustiti jalovu retoriku prošlosti, suočiti sa svojom odgovornošću i okrenuti se politici pomirenja i budućnosti“, poručio je Plenković.

On je rekao kako je „uvek poseban osećaj doći u Knin na današnji dan“ jer je to prilika za podsećanje na „dane ponosa i pobede koji su duboko urezani u srca svih Hrvata, ali i izraz trajne zahvalnosti prema svima koji su dali svoj život da bi Hrvatska živela i bila slobodna“.

Čestitavši Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Plenković je naglasio da je otkrivanje istine „trajna dužnost“, a da su Domovinski rat i pobeda ostvarena u operaciji „Oluja“, a pre toga u „Bljesku“ i drugim operacijama, temelji savremene hrvatske države, navodi Hina.

„I zato otkrivanje istine o nestalima, procesuiranje ratnih zločina i dostizanje pravde za sve kojima je nanet bol ostaje naša trajna dužnost“, rekao je Plenković, poručivši da će „Oluja“ biti uvek „dostojanstvno slavljena kako bi i buduće generacije negovale vrednosti Domovinskog rata“.

On je rekao da Hrvatska danas osnažuje svoj međunarodni položaj „koristeći prednosti koje joj donosi članstvo u EU“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.