Počela obnova nacionalnog muzeja u Rio de Žaneiru izgorelog u požaru 2018. 1Foto: Pixabay / Iva Castro

U Rio de Žaneiru počeli su radovi na obnovi Nacionalnog muzeja u tom gradu, uništenog u požaru u septembru 2018. godine, u kojem se nalazila jedna od vrednih zbirki istorije prirode u južnoj Americi.

Rekonstrukcija nekadašnje carske palate iz 19. veka, koja se nalazi na severu Rio de Žaneira, počinje obnovom fasade i krova koji je srušen tokom požara, saopštili su petak gradski zvaničnici i uprava te kulturne ustanove.

Nacionalni muzej Rio de Žaneira, koji se smatra glavnim prirodnjačkim muzejom u Latinskoj Americi, bio je posebno poznat po bogatstvu svojih paleontoloških kolekcija.

Veliki požar potresao Brazil i naučnu zajednicu širom sveta. Počevši od sistema za klimatizaciju, vatra se brzo proširila zbog nedostatka opreme koja je mogla da uspori vatru.

Očekuje se da će radovi biti završeni 2026. godine

Oko 85 odsto od 20 miliona eksponata nestalo je u dimu, dok će uprava muzeja posebnu pažnju posvetiti restauraciji onih koji su spaseni iz ruševina.

„Procenjujemo da ćemo restaurirati izmedju 20.000 i 50.000 eksponata“, navela je uprava muzeja.

Paleontolozi i arheolozi uspeli su posle požara da spasu neke eksponate ispod ruševina, medju kojima je dragulj muzeja – Lucija, najstariji ljudski fosil u Brazilu, star 12.000 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.