Pokrenuta najveća vojna misija EU: Kreće obuka ukrajinskih vojnika, početni cilj pripremiti njih 15.000 za bojno polje 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Ove sedmice Evropska unija pokrenula je misiju obuke ukrajinskih vojnika, što je dosad najveća vojna misija EU.

Nejasno je kako će u tome učestvovati Hrvatska, piše ENR (European Newsroom), projekat 16 evropskih novinskih agencija, među kojima je i Hina.

Početkom ove sedmice EU je službeno pokrenula misiju obuke ukrajinskih vojnika pod nazivom Misija Evropske unije za pomoć Ukrajini (EUMAM Ukraine).

Generalnu odluku o uspostavljanju misije za obuku već su doneli ministri spoljnih poslova 17. oktobra. Mađarska je jedina zemlja koja nije glasala za tu odluku, već je iskoristila konstruktivnu suzdržanost, što znači da država neće učestvovati niti finansirati misiju.

Austrija je već izjavila da će podržati misiju, ali da neće u njoj aktivno učestvovati.

Najveća je to misije vojne obuke koju je EU ikada pokrenula.

Cilj je pripremiti početnih 15.000 ukrajinskih vojnika za bojno polje.

Prvobitno je zamišljeno da misija traje dve godine, a očekuje se da će koštati oko 60 miliona evra godišnje.

Sedište misije u Poljskoj i Nemačkoj

Glavno središte misije biće u Poljskoj, zemlji koja graniči s Ukrajinom, dok će sekundarno biti u Nemačkoj.

Slovenija će u misiji učestvovati s nekoliko desetina instruktora.

Međutim, zasad nema planova za obučavanje ukrajinskih vojnika u Sloveniji.

Učestvovanje drugih zemalja

Španska ministrarka obrane Margarita Robles najavila je da će Španija obučavati 2.400 ukrajinskih vojnika godišnje.

Belgijska ministarka obraneLudivine Dedonder najavila je da će ova zemlja učestvovati u misiji.

Belgijska vojska specijaliziovana je za razminiranje na kopnu i moru.

U okviru EUMAM-a Bugarska će u Sofiji obučavati četiri od ukupno 60 ukrajinskih jedinica sačinjenih od vojnih medicinskih sestara i medicinskog osoblja.

Nejasna situacija u Hrvatskoj

Hrvatska vlada želi učesvovati u misiji obuke ukrajinskih vojnika, ali nije sigurno da će do toga doći zbog protivljenja predsednika Zorana Milanovića.

Kao vrhovni zapovednik vojske predsednik može blokirati odluku vlade, a njegovo protivljenje može nadjačati dvotrećinska većina u parlamentu. Nakon što je 15. studenog ponovio svoje protivljenje, Milanović je izjavio: “Neka stvar ide u Sabor, ako dvije trećine zastupnika tako odluče, ja ću to prihvatiti”.

Hrvatska vlada optužuje Milanovića da ima proruske stavove, dok on smatra da bi učestvovanjem u programu EUMAM Ukrajina Hrvatska bila uključena u rat.

Predsednik Milanović optužuje vladu i ministre da ga pokušavaju zaobići u odlučivanju o vanjskim poslovima i obrani.

Ministar obrane Mario Banožić nakon sastanka u utorak nije rekao na koji će se način Hrvatska točno uključiti.

“Ne mogu vam komentirati module dok ne prođu koordinacijska tijela, prije svega vladu. Te module je predložila Hrvatska vojska temeljem svojih iskustava koje je imala u prijašnjim misijama i operacijama”, kazao je Banožić.

Na pitanje bi li se obuka ukrajinskih vojnika odvijala u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj članici ako ta odluka dobije odobrenje, Banožić je rekao da su predložena oba modula.

Međutim, zasad nema planova za obučavanje ukrajinskih vojnika u Sloveniji, istaknuo je.

Učesvovanje drugih zemalja

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles najavila je da će Španjolska u okviru misije moći obučavati 2400 ukrajinskih vojnika godišnje.

Podsetila je da je Španija već obučila više od stotinu pripadnika ukrajinske vojske snage pojedinačno u Zaragozi, Almeriji, Toledu i Madridu.

“Španjolska je uvijek bila saveznik koji je bio uključen u sve misije Europske unije i razumijemo da je ova misija važna za pomoć Ukrajini”, rekla je Robles u Bruxellesu.

Belgijska ministrica obrane Ludivine Dedonder najavila je da će njezina zemlja učestvovati u misiji.

Belgijska vojska specijalizirana je za razminiranje na kopnu i moru, a spremna je podeliti to znanje. Prošloga meseca vlada je već odlučila pozvati ukrajinske vojnike u Belgiju iduće godine kako bi naučili rukovati novom opremom za deaktiviranje eksploziva.

No, ovisno o potrebama i zahtevima Kijeva, Belgija je voljna pružiti i druge oblike obuke poput borbene obuke, obuke u komunikaciji i traumatologiji na bojištu.

U okviru EUMAM-a Bugarska će u Sofiji obučavati četiri od ukupno 60 ukrajinskih jedinica sačinjenih od vojnih medicinskih sestara i medicinskog osoblja. Odluka parlamenta o potpori u obliku vojne opreme očekuje se idućeg tjedna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.