Policija uoči crkvenog sabora poručila da neće dozvoliti kršenje reda i mira 1Arhivska fotografija Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorska policija upozorila je, uoči crkvenog saboru u Nikšiću najavljenog za 21. decembar na kome će biti izložene mošti Svetog Vasilija Ostroškog, da neće dozvoliti narušavanje javnog reda i mira i da će prema svima koji budu kršili zakon preduzimati zakonite mere i radnje.

Direktor policije Veselin Veljković rekao je da Uprava policije prati situaciju i da će preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti, prvenstveno preventivnog karaktera, kako bi javna okupljanja protekla u mirnoj atmosferi.

„Svi raspoloživi kapaciteti Uprave policije biće angažovani na očuvanju javnog reda i mira i zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana, sprečavanju krivičnih dela, prekršaja i eventualnih napada na štićene objekte i efikasno će zaštititi bezbednost građana i države“, kazao je Veljović.

On je rekao da veruje da će organizatori javnih okupljanja ispuniti obaveze propisane zakonom, da će se svi uzdržati od bilo kakvog deliktnog ponašanja kako bi javna okupljanja protekla bez incidenata.

„Pozivam građane da kao subjekt bezbednosti savesno i odgovorno doprinesu očuvanju mira i bezbednosti i ne dozvole zloupotrebu i manipulisanje bilo koje vrste“, navodi se u izjavi Veljovića.

Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije ranije je izjavio da se nada da na crkvenom saboru u Nikšiću, 21. decembra neće biti nikakvih protesta i da Crkva ima pravo da organizuje litiju s moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

„Mi ne iniciramo proteste, mi molimo vlast da shvate ozbiljnost ove teme i da se odreknu nasleđa koje su primili od prethodnika“, rekao je Amfilohije.

Vladajuća Demokratska patrija socijalista (DPS) je prethodno saopštila da je najava Amfilohija da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti izložene u Nikšiću „nezapamćen čin koji pokazuje da za njega nema svetinja“, da on „sve koristi za sopstvenu promociju“, i da to „zaslužuje samo prezir vernika“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.