EPA-EFE/DAVID CHANG

Pripreme za ove igre bile su u punom zamahu.

To je bilo veliko razočarenje za mlade sportiste iz devet zemalja i regiona, među kojima je i Tajvan. Grad Tajčung bio je na veoma iznenađujući način obavešten o ovoj grubo i naglo donetoj odluci.

Pre nego što je doneo odluku o otkazivanju, EAOC nije zvanično obavestio domaćina, odnosno grad Tajčung, da je načinjeno bilo kakvo kršenje ili greška u vezi sa Ugovorom, Pravilnikom EAOC ili obavezama koje smo preuzeli. Upravo suprotno, u poslednje tri godine, delegacije EAOC, uvek na čelu sa predsednikom Liju Pengom, posećivale su Tajčung, da dobiju informacije o pripremama prvih EAYG i da razmene mišljenja sa domaćinima.

Štaviše, Ugovor sa gradom domaćinom EAYG, koji su 24. oktobra 2014. potpisali grad Tajčung i EAOC, u Članu 24 predviđa da će se „svaki spor … rešavati kroz prijateljske konsultacije“. Međutim, grad Tajčung nije dobio bilo kakvu priliku da pruži objašnjenja ili da se odbrani od optužbi Vanrednog saveta.

Nedugo pošto je EAOC tako odlučio, Kancelarija za poslove Tajvana Državnog saveta Kine objavila je saopštenje u kojem se tvrdi da je EAYG otkazan zbog kampanje za referendum o „promeni imena“ koji su inicirali neki građani Tajvana za Olimpijske igre u Tokiju 2020, javno i zvanično obznanjujući da su igre otkazane zbog političkih faktora.

Narod Tajvana ne može prihvatiti tako smešan razlog da politička sila može ometati sport i sprečavati održavanje igara.

Od 24. oktobra 2014. grad Tajčung je naporno radio na pripremanju igara. Na izgradnju sportskih arena i organizovanje igara do sada je potrošeno više od 21,87 miliona američkih dolara. Očekivalo se da će u 14 takmičenja i u razmenama iskustava učestvovati oko 2300 sportista i članova delegacija iz devet zemalja i teritorija regiona Istočne Azije. Svi ti napori trebalo bi da budu poštovani, a ne zanemarivani niti poništavani zbog političkih faktora.

Odgovarajući na jednostranu odluku Vanrednog saveta EAOC od 24. jula da otkaže Igre mladih Istočne Azije u Tajčungu 2019, gradska vlada Tajčunga i Kineski tajpejški olimpijski komitet (CTOC) odvojeno su 30. jula podneli zahteve EAOC-u da preispita svoju odluku i ponovo da pravo gradu Tajčungu da bude domaćin događaja, tražeći da se tema reši prijateljskim konsultacijama u skladu sa Članom 24 Ugovora. CTOC je ponovio da je uvek ispunjavao svoje obaveze u skladu sa Olimpijskom poveljom i Lozanskim sporazumom iz 1981, ukazavši da nije prekršio bilo kakva pravila.

Ne možemo dozvoliti da se bilo čiji napori traće, niti ignorisati očekivanja mladih sportista i zanemarivati ih.

Molimo vas da nam se pridružite u borbi za univerzalne vrednosti sporta.

Odeljenje za štampu Predstavničke kancelarije Tajpeja u Mađarskoj