Poljska će sistem PVO Patriot iz Nemačke razmestiti na granicu sa Ukrajinom 1Foto: Shutterstock/BUTENKOV ALEKSEI

Poljska je danas prihvatila ponudu Nemačke da ojača svoju protivvazdušnu odbranu sistemom Patriot, a poljske vlasti planiraju da ga razmeste na granici sa Ukrajinom, saopštio je danas poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

„Sa zadovoljstvom sam prihvatio ponudu nemačke ministarke odbrane da se u našoj zemlji razmesti dodatno sistem Patriot. Predložiću da sistem bude razmešten na granicu sa Ukrajinom“, saopštio je na Tviteru poljski ministar odbrane.

Nemačka pored Patriota nudi Poljskoj i da njeni borbeni avionu pomognu u patroliranju u vazdušnom prostoru iznad Poljske.

Poljska je američki sistem protivvazdušne odbrane Patriot odabrala još 2015. godine, kao temelj svog sistema odbrane od raketa srednjeg dometa, Visla, a ugovor o kupovini prve dve baterije u vrednosti od 4,75 milijardi dolara potpisan je aprila 2018. godine, dok je kasnije potpisan ugovor za još šest baterija koje će biti isporučene do kraja sledeće godine.

Ponuda Nemačke došla je kao reakcija na pad rakete, po dostupnim dokazima istrage ukrajinske PVO, na selo Pševodov kraj granice sa Ukrajinom u utorak prošle sedmice kada su poginule dve osobe.

Poljski predsednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki upozorili su povodom te tragedije da Poljska kao zemlja NATO blizu fronta mora da računa da takvih nesrećnih slučajeva, kako su pad rakete nazvali, može biti još, a Generalštab Vojske Poljske upozorio je da nigde PVO ne pokriva 100 odsto teritorije neke zemlje da može takav incident da spreči.

I sami Poljaci kao i njihovi zvaničnici i NATO pokazuju razumevanje za Ukrajinu imajući u vidu da su tog dana ruske snage vršile masovno bombardovanje ciljeva u Ukrajini, pa i na zapadu te zemlje blizu poljskih granica.

Prema najnovijoj anketi za „Đenjik Gazeta pravna“, 70 odsto anketiranih Poljaka smatra da ta tragedija neće uticati na odnose Poljske i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.