Poljska i Mađarska otvorene za nove predloge EU u vezi s finansijskim paketom 1Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski, file

Poljska i Mađarska su večeras objavile da su otvorene za nove predloge Evropske unije u vezi sa njenim budžetom i paketom za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa.

Varšava i Budimpešta blokiraju usvajanje sedmogodišnjeg budžeta EU od 1.074,3 milijarde evra i paketa za ekonomski oporavak od 750 milijardi evra, jer se protive uspostavljanju mehanizma koji predviđa uskraćivanje sredstava članicama Unije čije vlade urušavaju demokratske standarde. Za urušavanje tih standarda i vladavine prava Brisel godinama optužuje upravo Poljsku i Mađarsku.

Premijeri Poljske i Mađarske, Mateuš Moravjecki i Viktor Orban, večeras su u Varšavi 90 minuta razgovarali o protestnoj strategiji za samit EU 10. i 11. decembra, kao i za kasniji sastanak Evropskog saveta koji treba da odobri preko potreban paket za oporavak i budžet za period od 2021. do 2027. godine.

Portparol poljske vlade rekao je posle sastanka da su Varšava i Budimpešta „otvorene za nove predloge“ rotirajućeg predsedništva EU na čijem je čelu Nemačka do 31. decembra.

„Želimo da naglasimo da sporazum o budžetu mora da bude usklađen sa osnivačkim ugovorima EU i sa sporazumom koji su lideri postigli u julu“, rekao je portparol Pjotr Miler.

Poljska i Mađarska strahuju da bi mogle da budu pogođene novim mehanizmom, vezanim za finansijski paket, koji predviđa da se sredstva ne daju bilo kojoj od 27 članica EU ako se ona ne pridržava standarda Unije.

Moravjecki i Orban navode da je takvo uslovljavanje suprotno ugovorima EU, dok strahuju da će mehanizam uslovljavanja načelom vladavine prava biti korišćen kao „ideološko oružje“ za kažnjavanje njihovih država.

Večerašnji sastanak bio je njihov drugi o tom pitanju za manje od nedelju dana.

Budžet i paket za oporavak, ukupne vrednosti oko 1.800 milijardi evra, trebalo je da stupe na snagu u januaru, ali je to sada neizvesno zbog blokade te dve centralnoevropske članice Unije, nekada komunističke zemlje.

Spor dovodi u pitanje isplatu sredstava preko potrebnih za saniranje ekonomskih posledica novog talasa zaraze korona virusom koji preti da gurne Evropu u novu recesiju.

Ako lideri EU ne postignu dogovor o budžetu do kraja godine, blok 27 zemalja će nastaviti da troši novac, ali će na raspolaganju imati ograničene resurse, pošto će svakog meseca moći da troši najviše dvanaestinu budžeta za prethodnu finansijsku godinu. Mnogi projekti za Poljsku i Mađarsku mogli bi u tom slučaju da budu blokirani.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da je za nju vladavina prava „temelj evropskog projekta“ i da na predstojećem samitu neće biti lako doći do konsenzusa.

„Znamo da apsolutno želimo da imamo rezultat. Znamo i koliko je to reško ako svih 27 država članica ne mogu da se slože oko tog rezultata“, rekla je Merkel.

Nemačka kao predsedavajuća EU ima težak zadatak da pronađe kompromisno rešenje koje će omogućiti da korišćenje finansijskog paketa počne u januaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.