Poljska protiv sankcija Mađarskoj 1Foto: Olivier Hoslet/EPA

Poljska će staviti veto na eventualne evropske sankcije Mađarskoj, izjavio je danas u Vilnjusu šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič reagujući na odluku Evropskog parlamenta o pokretanju procedure protiv vlasti u Budimpešti.

„U slučaju razgovora o tome u Evropskom savetu, mi ćemo biti protiv. Stavićemo veto na odluku o sankcjama“, rekao je Čaputovič tokom posete Litvaniji, prenosi RSE.

Evropski poslanici glasali su u sredu za preduzimanje mera protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana zbog, kako se navodi, podrivanja demokratskih vrednosti EU i vladavine prava.

Evropski parlament je ubedljivom većinom usvojio izveštaj koji preporučuje aktiviranje procedure po članu sedam Ugovora o funkcionisanju EU prema kojem Mađarska može da se kazni uskraćivanjem prava na glasanje.

Evropska komisija je pokrenula proceduru člana sedam protiv Poljske zbog navodnog urušavanja nezavisnosti pravosuđa.

Slučaj Mađarske je prvi put da na pokretanje te procedure poziva Evropski parlament.

„EU pokušava da vrši pritisak na zemlje našeg regiona i zbog toga treba da budemo solidarni“, rekao je poljski ministar.

Litvanski ministar inostranih poslova Linas Linkevicijus rekao je da je njegova zemlja za dijalog i protiv ultimatuma, ali nije precizirao da li će Litvanija staviti veto na moguće sankcije Mađarskoj.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.