Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA EDITORIAL USE ONLY

Radi se o klasičnom populističkom triku za dobijanje političkih bodova, kažu analitičari.

Hrvatska je pobedu nad Rusima na Svetskom prvenstvu dočekala u euforiji poput one kada se sa Svetskog prvenstva u Francuskoj pred 20 godina vratila sa bronzom, uz realnu perspektivu da ovoga puta rezultati budu još i bolji. Slavilo se u Zagrebu, gde je na ulicama i trgovima po policijskoj proceni bilo bar 10.000 ljudi, Osijeku, Splitu, Slavonskom brodu i na desetinama drugih mesta po Hrvatskoj. Utešno je da nisu zabeležene ozbiljnije saobraćajne nesreće, jer su automobili okićeni zastavama do zore uz trubljenje jurili ulicama Zagreba i drugih gradova. Policija javlja o tek nekoliko tuča, a jedan je navijač u euforiji nakon pobede izbacio kauč kroz prozor. Dobra je vest što stanuje u prizemlju, pa nije bilo povređenih. Jedan je pedesetogodišnjak pao te noći kroz prozor nedaleko „Dinamovog“ stadiona u Zagrebu i ostao na mestu mrtav, ali istraga još nije utvrdila ima li i to veze sa Svetskim prvenstvom.

Slavlje na ulicama hrvatskih gradova, ali – što se muzičkog repertoara tiče – i u svlačionici hrvatske reprezentacije komentarisao je za Radio Slobodna Europa (RSE) novinar „Slobodne Dalmacije“ Vladimir Matijanić.

„Slavlje je bilo više-manje u okvirima nacionalnog prenemaganja sa zastavama, kockicama, Tompsonom i tako dalje, tako da nije bilo neke velike drame.“

Ipak, glavna je tema ponašanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na utakmici sa Rusima, kada je obučena u kockice u službenoj loži navijala i plesanjem slavila golove, pa potom po običaju odjurila u svlačionicu da grli oznojene fudbalere. Neki kažu da je njeno ponašanje neprimereno, drugi kažu da i nemačka kancelarka Angela Merkel posle pobeda odlazi u svlačionicu da čestita, međutim, sve je više onih koji tvrde da se radi o populističkom potezu radi prikupljanja političkih bodova za još jedan mandat.

„Kada političar pokušava da se veže uz uspešne osobe čijem uspehu nije ni najmanje doprineo, onda je sasvim sigurno reč o populističkom triku. Ona je očigledno izabrala svoj put i pokušava na taj način pokazati da je jedna od hrvatskih građana, iako bi po meni bilo puno efektnije da je onda gledala utakmicu na nekom od trgova, a ne skakala po svlačionici. Ali – bože moj – svaka roba nađe kupca, pa će verojatno i ova“, kaže Vladimir Matijanić.

Populizam ili ne, na utakmicu sa Englezima u sredu idu premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković, dok će predsednica ipak na samit NATO-a u Briselu.

Čestitka ruskog ambasadora u Hrvatskoj je zanimljiva – kada su već izgubili od Hrvatske, žele da se pokaže da nije greh izgubiti od najboljih, pa poručuju: „Vatreni, čestitamo na pobedi! Sada samo napred – do finala.“

Hrvatski navijači odahnuli su nakon što je FIFA izrekla samo oštro upozorenje Domagoju Vidi zbog toga što su on i scout kijevskog Dinama, bivši hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević nakon pobede nad Rusima objavili mali video-zapis u kojem uz pozdrav „Slava Ukrajini“ posvećuju pobedu Ukrajini. Engleski mediji odmah su trijumfalno najavljivali da će Vida dobiti dve utakmice suspenzije zbog toga što FIFA oštro reaguje na političke poruke sa terena Svetskog prvenstva, i da neće igrati protiv njih, ali – FIFA se odlučila za blaži pristup. I sam Vida je odmah reagovao pojašnjenjem da se radilo o zahvali na podršci iz Ukrajine, gde su Vukojević i on godinama igrali. „Sretan sam što znam ruski jezik, uživam u ruskom gostoprimstvu na ovom natjecanju i duboko se nadam da ova izjava neće biti shvaćena kao ništa drugo nego poruka zahvale prijateljima iz Ukrajine na podršci, ne u utakmici protiv Rusije nego općenito na Svjetskom prvenstvu“, kazao je u poruci objavljenoj na stranicama Hrvatskog fudbalskog saveza.

Međutim, radi dobrih odnosa sa zemljom domaćinom Hrvatski fudbalski savez je uz izvinjenje ruskoj javnosti u ponedeljak isključio Ognjena Vukojevića iz stručnog stožera reprezentacije i on više neće biti član službenog izaslanstva Hrvatskog fudbalskog saveza na Svetskom prvenstvu.