Porast u svim oblastima 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Ostvaren je stabilan ambijent, ubrzani ekonomski razvoj i unapređenje poljoprivrede kao i prihodi od turizma – saopštili su premijer Duško Marković i njegovi saradnici sumirajući rad Vlade i njenih resora u poslednje dve godine.

I dolazak stranih investicija je stalno u porastu pa je Crna Gora jedno veliko gradilište, što je još jedan pokazatelj dobro planiranog i realizovanog rada Vlade. Kada je reč o investicijama, značajno mesto imao je i Investiciono razvojni fond Crne Gore koji je u 2017. i 2018. godini plasirao 377 miliona evra. Planom je bilo predviđeno da IRF za četiri godine, od 2017. do 2020. obezbedi 450 miliona evra kredita, ali je IRF za samo dve godine plasirao 377 miliona evra, što znači da je već sada realizovao 84 odsto svog srednjoročnog plana. Za pomenute dve godine IRF je odobrio 780 projekata čime je otvoreno i sačuvano preko 8.600 ranih mesta.

Iako je nezahvalno isticati rad pojenih resora jer su svi maksimalno bili posvećeni i uspešni u svojim oblastima, po rezultatima se ističe ministarstvo poljoprivrede, koje je pod rukovodstvom Milutina Simovića, zabeležilo rast u svim segmentima – poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu, šumarstvu i vodoprivredi.

U protekle dve godine agrobudžet je povećan i ukupno je iznosio 70 miliona evra, a osim većih izdvajanja iz budžeta, povećana su i izdvajanja iz evropskih i drugih međunarodnih fondova.