Portali: Dodik ide na sastanak članova Predsedništva BiH s novim Visokim predstavnikom Šmitom 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je dolazak na sastanak članova Predsedništva BiH s novim Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, objavili su pojedini sarajevski portali.

Sastanak članova Predsedništva BiH sa Šmitom zakazan je za idući utorak, 3. avgust, dva dana pošto će Šmit stupiti na dužnost novog Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Dodik niti niko iz njegovog kabineta još nije reagovao na tu najavu.

S obzirom na to da je, kako se tvrdi, Dodik potvrdio dolazak, navodi se da se očekuje da i bude na sastanku narednog utorka, čime bi, kako se ocenjuje, doveo u pitanje bojkot rada srpskih predstavnika u institucijama BiH.

Zbog odluke odlazećeg Visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka, da nametne zakon o zabrani negiranja gencida, na jučerašnjem sastanku predsednika parlamentarnih stranaka iz RS doneta je odluka da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH – Predsedništva BiH, Parlamenta BiH i Saveta ministara. Ipak, srpski predstavnici se neće povući iz institucija BiH, već za sada neće učestvovati u njihovom radu, jer smatraju da za to nemaju uslove.

Srpski politički lideri su saopštili i da ne prihvataju nametnuti Inckov zakon, a da bi Narodna skupština RS u vezi sa odlukom visokog predstavnika trebalo da zaseda u petak. Kolegijum Narodne skupštine danas je odlučio da će parlament RS u petak razmatrati izmene Krivičnog zakonika Republike Srpske i donošenje zakona o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika. Sednica će biti zatvorena za javnost.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.