Posle bezbednosnog kabineta i Vlada Izraela odobrila sporazum o pomorskoj granici sa Libanom 1Foto: Pixabay/edu_castro27

Vlada Izraela glasala je danas za sporazum o pomorskoj granici sa Liban, za čije postizanje su posredovale SAD.

To je novi korak ka formalnom odobrenju sporazuma, a kabinet premijera Izraela Jaira Lapida je saopštio da je sporazum u načelu odobrila „velika većina“ ministara.

Sporazum će potom razmatrati Parlament Izraela (Kneset) tokom 14 dana, a posle će se Vlada konačno izjasniti o njemu.

Uži sastav Vlade Izraela zadužen za bezbednost glasao je danas za taj sporazum čime je prevaziđena prva prepreka u proceduri njegvog formalnog usvajanja.

Premijer Izraela Jair Lapid i ministri koji čine takozvani bezbednosni kabinet su se vanredno sastali da glasaju dan pošto je objavljeno da je Izrael pristao na uslove sporazuma nazvanog „istorijskim“ sa susedom s kojim je zvanično u ratnom stanju još od 1948. godine.

I Liban i Izrael su polagali pravo na oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora gde su nalazišta prirodnog gasa.

Bezbednosni kabinet je glasao za ratifikaciju sporazuma, a jedan ministar se uzdržao i sada predstoji glasanje punog sastava Vlade.

Liban se nada da će eksplotacija gasa pomoći da prevaziđe ekonomsku krizu koja se pogoršava.

Izrael očekuje da eksploatacija gasnih rezervi utiče na smanjenje napetosti u odnosima sa severnim susedom.

Usvajanje sporazuma u Izraelu suočava se sa mnogobrojnim pravnim i političkim preprekama.

Vrhovni sud je danas odbacio peticiju za zamrzavanje sporazuma jer je odobren samo nekoliko nedelja pre petih izbora u Izraelu za manje od četiri godine.

Tekst sporazuma će posle glasanja u Vladi biti predstavljen Parlamentu Izraela (Knesetu).

Predsednik Kneseta Miki Levi tražio je da se poslanici sastanu uprkos jevrejskom prauzniku Sukotu „zbog važnosti stvari“.

Posle razmatranja u Knesetu, Vlada Izraela bi trebalo da izda konačno odobrenje posle kojeg će Vašington objaviti da je sporazum na snazi, navode izraelski mediji.

Onog dana kada Vašington to objavi, Liban i izrael će poslati identične koordinate UN koje pokazuju lokaciju pomorske granice.

Vlada premijera Lapida želi da se sporazum odobri što pre, ali je porekao da je rok za to dan izbora u Izraelu.

Postoje međutim planovi da eksploatacija gasa počne odmah, a neki ministri upozoravaju da mandat predsednika Libana Mišela Auna ističe 31. oktobra, pa je i to razlog za žurbu.

Usvajanje sporazuma u Izraelu nailazi na mnogobrojne pravne i političke prepreke.

Lider izraelske opozicije Benjamin Netanjahu optužio je premijera Lapida da je kapitulirao pred pretnjama libanskog ekstremističkog Hezbolaha da će napasti izraelska gasna polja, i najavio da će se protiviti sporazumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari