Izrael i SAD objavili uspeh sporazuma s Libanom 1Foto: Dalati Nohra via AP

Predsednik SAD Džozef Bajden je danas izjavio da su SAD posredovale u „istorijskom dogovoru“ Izraela i Libana kojim se okončava spor oko njihove pomorske granice u Sredozemnom moru, otvara put za proizvodnju prirodnog gasa i smanjuje rizik od rata izmedju tih dveju medjusobno neprijateljskih država.

Taj komplikovan pravno-ekonomsko-politički sporazum postignut posle višemesečnih pregovora uz posredovanje SAD, predstavlja veliki napredak u odnosima Izraela i Libana koji su formalno u ratu još od uspostavljanja Izraela 1948. godine.

Ipak pred sporazumom i dalje ima nekih prepreka, medju kojima su pravni i politički izazovi u Izraelu.

Izrael je pozdravio sporazum pre Bajdenove objave. Libanski lideri još nisu dali zvanično saopštenje, ali su nagovestili da će odobriti sporazum.

U Vašingtonu, Bajden je rekao da su se Izrael i Liban složili da „formalno okončaju“ svoj pomorski spor i da je razgovarao sa liderima obe države koji su mu rekli da su spremni da krenu napred.

„Sporazum će obezbediti razvoj energetskih polja za dobrobit obe državve, postavljajući teren za stabilniji i prosperitetniji region“, rekao je Bajden.

Liban i Izrael polažu pravo na eksploataciju podmorskih rezervi prirodnog gasa u području od oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora.

Izraelski premijer Jair Lapid nazvao je sporazum „istorijskim dostignućem koje će ojačati bezbednost Izraela, ubrizgati milijarde u izraelsku ekonomiju i obezbediti stabilnost severne granice“.

Prema sporazumu, sporne vode bi bile podeljene duž linije koja se prostire duž strateškog podmorskog polja prirodnog gasa Kan.

Izraelski zvaničnici uključeni u pregovore rekli su da će Libanu biti dozvoljeno da uzima gas iz tog polja, ali će plaćati Izraelu za gas izvučen sa izraelske strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari