Posmrtni ostaci Franciska Franka ekshumirani iz mauzoleja 1Foto: EPA-EFE/Javier Lizon

Vlasti u Španiji ekshumirali su ostatke španskog diktatora Franciska Franka iz grandioznog mauzoleja, na obodu Madrida, kako bi bio sahranjen u porodičnoj grobnici, severno od prestonice, prenosi AP.

Operacija zatvorena za javnost, koju je naredila socijalistička vlada Španije, zadovoljila je nekoliko decenija staru želju mnogih koji su smatrali neprimerenim da fašistički diktator počiva u grandioznom mauzoleju, naspram desetine hiljada ljudi koji su poginuli u španskom građanskom ratu.

Pošto je sanduk sa ostacima izvađen iz mermerne i granitne grobnice teške dve tone, održana je kratka molitva u skladu sa željama Frankove porodice, ali nije dozvoljeno da se kovčeg uvije u špansku zastavu, već je stavljena zastava sa porodičnim grbom.

Sanduk sa ostacima diktatora iznet je iz mauzoleja i helikopterom je premešten na groblje Mingorubio, gde je sahranjena Frankova žena.

Vlasti su zabranile kamere i mobilne telefone članovima Frankove porodice, predstavnicima vlasti i radnicima koji su bili u mauzoleju.

Plašeći se od nemira, zabranjena su bila i okupljanja pristalica diktatora, ali se njih oko 400 skupilo ispred Mingorubio groblja i mahalo zastavama iz Frankove ere, uzvikujući „Živeo Franko“.

Makarena Martinez Bordiu, dalja rođaka diktatora, rekla je da je besna zbog svega što se događa i optužila je vladu da je oskrnavila grob.

Bivši španski premijer Hoze Luis Rodriguez Sapatero rekao je da današnji događaj ima veliki značaj i da je demokratija u Španiji danas savršenija.

Dnevnik El pais objavio je da je ovim činom Španija završila sa poslednjim velikim simbolom diktature.

Franko je vladao Španijom od 1939. godine do 1975. godine, pošto je vojnim puče preuzeo vlast od demokrski izabrane vlasti, što je dovelo do trgošišnjeg građanskog rata. Kao katolik, video je rat i diktaturu koja je usledila kao religiozni pohod protiv anarhista, levičara i sekularnih tendencija u Španiji. Zemlja se vratila demokratskim vrednostima tri godine posle Frankove smrti, ali i dalje njegovo nasleđe i mesto u španskoj političkoj istoriji izaziva bes i strast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.