Potvrđena prva optužnica protiv Ivice Todorića 1Foto: N1

To je prva optužnica protiv Todorića, a zagrebačko tužilaštvo ju je podiglo septembra.

Optužnica tereti Todorića da je svoj bivši koncern oštetio plaćanjem fiktivnih savetodavnih usluga švajcarskoj kompaniji.

Optuženi su i nekadašnja izvršna potpredsednica za poslovanje i poslovni razvoj u „Agrokoru“, Piruška Canjuga, bivši direktor zadužen za građevinske investicije Ante Huljev, i jedan državljanin Austrije.

U optužnici koju je ranije objavilo tužilaštvo, navodi se da su Canjuga i Huljev bili stvarni vlasnici švajcarskog trgovačkog društva.

Po podizanju optužnice u septembru, Todorić je rekao da je ona „nesumnjivo“ podignuta po nalogu premijera Andreja Plenkovića i „njegovih poslušnika“ da bi se prikrila „otimačina, pljačka i uništavanje Agrokora“.

Todorić je još od kraja 2017. pod istragom osumnjičen da je nezakonito pribavio više od milijardu kuna (134 miliona evra).

Istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić, kao i još 12 osoba, uglavnom bivših „Agrokorovih“ menadžera.

Po otvaranju afere „Agrokor“ krajem 2017. Ivica Todorić je pobegao u Veliku Britaniju koja ga je godinu kasnije izručila Hrvatskoj. Neko vreme je bio u pritvoru u Zagrebu, ali je ubrzo pušten uz kauciju od 7,5 miliona kuna (milion evra) i zabranu napuštanja Zagreba.