Prag i Bratislava povlače ambasadore iz Belorusije 1Foto: Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Češka i Slovačka objavile su danas da povlače svoje ambasadore u Belorusiji na konsultacije posle sličnih odluka Poljske i baltičkih zemalja u kontekstu tenzija sa Minskom.

„Odlučio sam da pozovem šefa naše misije u Minsku na konsultacije u Slovačku u znak solidarnosti sa Litvanijom i Poljskom. Mere koje su preduzele beloruske vlasti prema drugim članicama EU su neprihvatljive“, napisao je na Tviteru šef slovačke diplomatije Ivan Korčok.

Češki ambasador će takodje biti pozvan nazad u Prag na konsultacije na „oko nedelju dana“ rekla je za agenciju CTK portparolka češkog ministarstva spoljnih poslova.

Estonija i Letonija juče su najavile slične mere.

Krajem prošle nedelje Belorusija je pozvala u zemlju svoje ambasadore u Viljnusu i u Varšavi posle uvodjenja evropskih sankcija protiv beloruskih zvaničnika optuženih za izbornu proneveru i kršenja ljudskih prava u suzbijanju opozicionih demosntranata.

Belorusija je takodje zatražila od Litvanije i Poljske da smanji broj svog diplomatskog osoblja u Minsku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Prag i Bratislava povlače ambasadore iz Belorusije”

  1. samo odlucnim i jasnim merama se moze koliko toliko uticati na sisteme autokratske koji nanose opstu strahovitu stetu prvo svojim gradjanima,SUSEDIMA A I GLOBALNO..nas autokrata samo sto nije dobio nobnelovu nagradu..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.