Foto: Printscreen

Osim Dudakovića za te zločine optuženo je još 16 pripadnika nekadašnjeg Petog korpusa Armije BiH.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Svi oni terete se za zločine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo BiH tereti optužene za ubistva više od 300 Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata.

Deo optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama AP Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih veštaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Višković: Očekujem da u slučaju Dudakovića bude zadovoljena pravda

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da očekuje da će biti zadovoljena pravda u slučaju ratnog komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića.

On je naglasio da svi koji su počinili ratni zločin moraju odgovarati, jer „u suprotnom nema pomirenja i suživota u BiH“.

„Kao legalista očekujem da pravda bude zadovoljena, ali poučen dosadašnjim iskustvima imam odredjenu dozu straha da će biti različitih insinuacija i da će pravda biti zaobidjena“, naveo je Višković.

On je izrazio nadu da je „krajnje vreme, radi pomirenja u BiH i budućnosti svih naroda, da zločinci na svim stranama odgovaraju za ono što su uradili“.

Prema njegovim rečima, nikoga ne želi da amnestira, jer su zločini počinjeni na sve tri strane u BiH, a da oni koji su ih počinili moraju odgovarati.

Pred Sudom BiH danas je počelo sudjenje generalu Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine, kao i nad Bošnjacima lojlanim Fikretu Abdiću, ratnom lideru AP Zapadna Bosna.

Povezani tekstovi