Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

„Ovom nagradom Fulbrajt fondacija odaje počast predsednici Grabar-Kitarović za njene izuzetne doprinose kao čelnice, diplomatkinje i javne zvaničnice“, navodi se u saopštenju, prenosi hrvatska agencija Hina.

U saopštenju se dodaje da „Grabar-Kitarović oličava najbolje vodstvo u vreme obeleženo globalnim krizama i izazovima i time se pridružuje vrlo uglednom društvu dobitnika nagrada“.

Neki od ranijih dobitnika su Džon Houp Frenklin, Rene Fleming, Filip Glas, Dejvid Bredli, Rita Hauzer,Tomas Pikering, Rut Simons, Džon Litgou i Rita Dav.

Nagradu za životno delo osvojili su ove godiune i arhitekta Džejms Poplšek i novinarka Melisa Blok.

Svečanost uručenmja nagrada će biti 26. oktobra 2019. u Arlingtonu, u Virdžiniji, SAD.

Nagrada se dodeljuje bivšim stipendistima Fulbrajt fondacije koji karijerom i građanskim i kulturnim doprinosima nastoje da prošire granice ljudske mudrosti, empatije i opažanja, piše u saopštenju.

Neprofitna Fulbrajt fondacija osnovana je 1977. godine. Sarađuje s partnerima u više od 160 zemalja i 70 „sestrinskih alumni organizacija“ širom sveta. Svake godine oko 8.000 ljudi iz akademske zajednice učestvuje u programu razmene, kroz koji je dosad prošlo oko 390.000 stipendista.

Povezani tekstovi