Predsednik Češke: Ko odbija "Sputnjik V" odgovoran je za umiranje 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednik Češke Miloš Zeman poručio je danas da je svako ko odbija „Sputnjik V“ i druge vakcine neregistrovane u Evropskoj uniji, odgovoran za mrtve u pandemiji kovid-19 kojih je u Češkoj zasad više od 27.000.

„Svako od nas bi trebalo da nastoji da ovde bude što više efikasnih vakcina. Za to je zaslužan premijer i ja koji sam poslao pisma izraelskom, ruskom i kineskom predsedniku sa zahtevom za isporuke vakcina. U sva tri sučaja odgovor je bio pozitivan“, kazao je Zeman imenujući novog ministra zdravstva, Petra Arenbergera.

Predsednik ponovo je optužio smenjenog ministra zdravstva, Jana Blatnog, i direktorku nacionalnog Državnog instituta za kontrolu lekova da su te isporuke blokirali insistirajući da se koriste samo vakcine registrovane u EU.

„Svako ko postupa na takav način, nanosi štetu Češkoj i snosi odgovornost za ljude koji umiru zbog nestašice vakcina i zbog sporog vakcinisanja. Samo danas ih je 150. ‘Sputnjik V’ kupuju Nemačka, Austrija i druge zemlje. Mađarski premijer se vakcinisao kineskom vakcinom. Ideološka histerija je apsolutno bez logike“, kazao je češki predsednik.

Novi ministar Arenberger je popustljiviji prema neregistrovanim vakcinama protiv kovid-19, ali ni on nije spreman da preuzme pun rizik i potpiše izuzetak. On, kako je ranije rekao, eventualno planira „Sputnjik V“, ne za masovnu upotrebu kao ostale vakcine registrovane kod Evropske agencije za lekove, već u režimu kliničkih studija.

„Nije jednostavno koristi neregistrovani lek. Razumno rešenje vidim tako da se počne velika klinička studija na većem broju pacijenata, kada obe strane znaju da upotrebljavaju neregistrovani lek, fali mu poneki pečat, a uključuju se u to dobrovoljno“, rekao je Arenberger.

Novi ministar zdravlja procenio je da bi za takvu eksperimentalnu upotrebu ruske neregistrovane vakcine bilo dovoljno da saglasnost daju etička komisija i Državni institut za kontrolu lekova, za šta bi bilo potrebno oko mesec dana.

Smenjeni ministar Blatni je danas rekao novinarima zašto je bio za to da se koriste registrovane vakcine: „Za mene kao lekara je važno da moram da budem 100 odsto siguran ne samo da će pomoći, ali i da neće naneti štetu. Samo tako mogu da garantujem da su vakcine bezbedne i oprobane“.

„Sputnjikom V“, iako su ga uvezli početkom marta, još ne vakcinišu u Slovačkoj, mada je serija od 200.000 doza prošla kontrolu u toj zemlji.

Državni institut Slovačke za kontrolu lekova medjutim još nije dobio dovoljno informacija iz Rusije da bi mogao da kompetentno odluči da je bezbedno da i Slovaci počnu da se vakcinišu „Sputnjikom V“, javljaju danas češki mediji.

Zbog samoincijativne kupovine neregistrovanog „Sputnjika V“ samo što nije pala slovačka vlada, a premijer Igor Matovič morao je da ode, i zamenio je funkcije s ministrom finansija Eduardom Hegerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari