Premijer Kanade se izvinio što je u Parlamentu ovacijama pozdravljen borac nacista 1Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Premijer Kanade Džastin Trudo se danas izvinio što je Parlament njegove zemlje tokom govora predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog odao priznanje čoveku koji se u Ukrajini borio na strani nacista u Drugom svetskom ratu.

Trudo je rekao da je predsednik Donjeg doma parlamenta Entoni Rota koji je u utorak podneo ostavku, „isključivo odgovoran“ za poziv u goste i odavanje priznanja tom čoveku i ocenio da je to greška koja je duboko osramotila i Parlament, i Kanadu.

„Svi mi koji smo u petak bili u Domu duboko žalimo što smo aplaudirali, iako smo to učinili nesvesni konteksta“, rekao je Trudo pre no što je danas ušao u Donji dom i dodao: „To je bilo užasno kaljanje sećanja na milione ljudi koji su poginuli u holokaustu, i bilo je duboko, duboko bolno za jevrejski narod.“

Trudo je ponovio izvinjenje i za govornicom Parlamenta.

Neposredno pošto je Zelenski u petak održao govor u Donjem domu, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili 98-godišnjeg Jaroslava Hunku kada je Entoni Rota skrenuo pažnju na njega.

Rota je Hunku predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Tokom vikenda su isplivale činjenice da je Prva ukrajinska divizija bila poznata kao Vafen-SS divizija Galicija – ili SS 14-ta Vafen divizija – jedinica dobrovoljaca pod komandom nacista.

„Izuzetno je zabrinjavajuće misliti o tome kako ovu ogromnu grešku politizuju Rusija i njene pristalice da bi širile lažnu propagandu o tome za šta se Ukrajina danas bori“, rekao je Trudo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ove sedmice da su ovacije za Hunku bile „zaprepašćujuće“ i da si rezultat „nemarnosti“ prema sećanju na nacistički režim.

Ruski predsednik Vladimir Putin svoje neprijatelje u Ukrajini opisuje kao „neonaciste“, iako je Zelenski Jevrejin koji je rodbinu izgubio u Holokaustu.

Predsedavajući Predstavničkog doma Entoni Rota podneo je u utorak ostavku posle sastanka sa partijskim liderima Donjeg doma a sve glavne opozicione stranke su ga pozvale da to učini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari