Premijer Slovenije zakazao Savet za nacionalnu bezbednost zbog Hrvatske 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Slovenački premijer Marjan Šarec sazvaće za danas popodne hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog navoda o delovanju hrvatske obaveštajne službe (Sigurnosno-obaveštajna agencija- SOA) u Sloveniji.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, hrvatski ambasador u Ljubljani biće pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, a slovenačka ambasadorka u Zagrebu biće pozvana na konsultacije u Ljubljanu, prenela je slovenačka agencija STA.

Kako navodi STA, Šarec je zabrinut zbog otkrivanja pokušaja hrvatskih predstavnika da utiču na izveštavanje POP TV o aktivnostima hrvatske obaveštajne službe. Dodali su da su to ozbiljne izjave koje zahtevaju odgovarajuća objašnjenja.

Pritisci na medije su nedopustivi i suprotni temeljnim načelima demokratije, a ako ih još sprovodi strana vlada, „to pokazuje veliki demokratski deficit i otklon od temeljnih evropskih vrednosti, uključujući i vladavinu prava“, naglasio je kabinet premijera Slovenije.

Šarec je ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku zvaničnicu Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, a priča je dodatno eskalirala pošto je juče POP-TV objavila da je Ivan Tolj, prvi čovek austrijske medijske kuće Stirija u Hrvatskoj, pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.