Foto: Pixabay/Detonator /Ilustracija

„Mogu da potvrdim da je preminuo. Proces protiv njega je obustavljen“, rekla je portparolka tužilaštva u Hildeshajmu u Donjoj Saksoniji i dodala da je reč o prirodnoj smrti.

Minter, nekadašnji esesovac umešan u masakr u Asku na severu Francuske 1944. godine, u julu je optužen za podsticanje na rasnu mržnju i uvredu sećanja na žrtve. Izjave zbog kojih je optužen dao je krajem prošle godine za televiziju ARD.

Tada je izjavio da je cifra od šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu preterana. „Nedavno sam pročitao da je ta cifra pogrešna, ne verujem više u sve to“, rekao je Minter u razgovoru.

Bivši pripadnik nacističke jedinice je branio i ubistvo 86 francuskih civila u Asku. Upitan da li žali zbog tog događaja, Minter je rekao da nije neposredno učestvovao u ubijanju ali da je čuvao uhapšene ljude i da ne žali. „Uopšte ne. Zašto bih se kajao?“, rekao je tada.

„Ako uhapsim nekoga, odgovoran sam za njega. A ako pokušaju da pobegnu imao sam pravo da pucam u njih“, izjavio je Minter.

Te izjave su izazvale bes u Francuskoj. Masakr je počinjen u noći između 1. i 2. aprila 1944. kao odmazda za sabotažu voza u kom je bilo oko 350 esesovaca.

Suđenje je trebalo da se održi u Nemačkoj, pod uslovom da zdravlje optuženog bude dovoljno dobro.

Nemačko pravosuđe je u martu 2018. obustavilo postupak protiv Mintera zbog neposredne uloge u Asku, tvrdeći da je on za to već osuđen pred francuskim vojnim sudom 1949. i da mu se ne može suditi drugi put.

Minter nikada nije odslužio kaznu u Nemačkoj i nastavio je svoj život kao radnik pošte.

Do samog kraja se nije odrekao nacističke ideologije. Prema navodima ARD, Minter je učestvovao na skupu neonacističke partije NPD u Tiringiji, gde je govorio kao „svedok epohe“ i potpisivao svoje fotografije. Televizija navodi da je u neonacističkom pokretu smatran „herojem“.

Povezani tekstovi