U Gruziji izbili protesti posle smrti pretučenog novinara 1EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je večeras ispred gruzijskog parlamenta tražeći ostavku premijera zbog smrti novinara koga su napali i tukli anti LGBT demonstranti.

Snimatelj Aleksandar Laškarava pronađen je mrtav ranije danas u svom domu, prenela je televizija TV Pirveli za koju je radio.

On je bio jedan od nekoliko desetina novinara koga su prošlog ponedlejka napali protivnici najavljenog LGBT marša u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

Organizatori marša otkazali su tada taj događaj navodeći da vlasti nisu osigurale dovoljne bezbednosne garancije.

Protivnici marša blokirali su glavnu ulicu u Tbilisiju, optužili novinare koji izveštavaju sa protesta da vrše pro-LGBT propagandu i gađali ih štapovima i flašama.

Prema Laškaravinoj koleginici Mirandi Bagaturija, njega je tukla rulja od 20 ljudi.

Lokalne televizije kasnije su ga prikazale sa modricama na licu i krvlju na zemlji oko njega. Mediji su javili da je zadobio brojne povrede i da je morao da bude operisan ali da je otpušten iz bolince u četvrtak.

Tačan uzrok njegove smrti nije za sada poznat. Policija je pokrenula istragu o njegovoj smrti koju su i premijer Irakli Garibašvili i predsednica Salome Zurabišvili opisali kao „tragediju“.

Tbilisi prajd grupa saopštila je u ponedeljak da su vlada i Gruzijska Pravoslavna crkv podržali protivnike planiranog marša.

Velika grupa demonstranata koja se okupila danas u Tbilisiju tražila je od vlasti da osude odgovorne za napad na novinare i pozvala premijera da podnese ostavku. Neki demonstranti su optužili premijera da je doprineo nasilju time što je javno osudio LGBT marš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari