Protesti širom Francuske zbog kovid propusnica i obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika 1Foto: Beta/AP Photo/Jean-Francois Badias

Hiljade ljudi marširalo je danas širom Francuske u znak protesta zbog obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika i kovid propusnica za ulazak u restorane i druga mesta.

U Parizu je veliki broj građana, zbog najave predsednika Emanuela Makrona, skandirao „sloboda“ i nosio transparentne koji osuđuju „medicinsku diktaturu“ i Makrona.

Demonstracije su se održale i u Strazburu, Lilu, Monpeljeu i drugim francuskim gradovima.

U cilju usporavanje širenja delta varijante korona virusa i zaštitu bolnica od novog naleta zaraženih, Makron je rekao da svi zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu do 15. septembra i najavio uvođenje specijalnih kovid propusnica za ulazak u restorane, barove, bolnice, tržne centre, vozove i avione.

Propusnice će moći da dobiju potpuno vakcinisani  oni koji su se nedavno preboleli korona virus ili imaju negativan test.

Najavljene mere su kod dela građana ubrzale odluku da se vakcinišu što pokazuje i rekordan broj projava poslednjih dana, dok su kod drugih izazvale bes.

U međuvremenu, francuska vlada najavila je pooštrenu kontrolu granica od sutra, ali je rekla da će dozvoliti ulaz svim potpuno vakcinisanim odakle god da dolaze.
Odluka se odnosi i na one koji su primili Astrazenekinu vakcinu proizvedenu u Indiji.

Francuska još uvek ne priznaje kovid-19 vakcine proizvedene u Kini i Rusiji.

Od ponoći stupa na snagu i odluka da grajani Velike Britanije, Španije, Portugala, Kipra, Grčke i Holandije koji žele da uđu u Francusku moraju da imaju negativan test na korona virus ne stariji od 24 sata.

Vlada je takođe dodala Tunis, Indoneziju, Kubu i Mozambik na „crvenu listu“ zemalja sa visokim rizikom od virusa, ali potpuno vakcinisanima će biti dozvoljen ulazak u Francusku iako dolaze iz zemalja sa crvene liste.