Prva optužnica protiv Duška Kneževića, za nanošenje štete banci od 12,5 miliona evra 1Foto: Wikipedia

Knežević se tereti za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja, a Đurđić za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Optužnica je dostavljena Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja. Ovo je prva podignuta optužnica u slučaju Atlas koji potresa Crnu Goru od kraja prošle godine.

Za Kneževićem je raspisana Interpolova poternica. On se nalazi u Londonu i ima britansko državljanstvo dok se Đurđić nalazi u pritvoru.

Prethodno, prošle godine, Apelacioni sud je po tužbi arapske kompanije presudio u njihovu korist, tako da je Atlas banka morala da im isplati oko 15 miliona evra, uključujići zatezne kamate.

Iz Atlas banke su tokom sudskog postupka po tužbi arapske kompanije tvrdili da nije izdata garancija već nacrt garancije i da pravni posao nikada nije obavljen.

Vlasnici Kaspije, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), su Tale i Nijat Hajdarov iz Azerbejdžana.

Kompanija Kaspia properti holdings se dovodila u vezu sa ubistvom novinarke sa Malte Dafne Karuana-Galicije.

U presudi Apelacionog suda se navodi da je isplaćeno Kneževiću 12,5 miliona evra za kupovinu hotela Princes u Baru.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, oni su ga tužili pozivajući se na garanciju od 12,5 miliona evra koju je izdala Atlas banka za pokrivanje tog posla.

Knežević je, sa druge strane, tvrdio da iza te kompanije stoji familija moćnog azerbejdžanskog ministra Kamaladina Hajdarova sa kojim, kako tvrdi, veze ima crnogorski predsednik Milo Đukanović. Isplata 15 miliona evra je izvršena preko Prve banke, koju kontroliše Đukanovićev brat Aco.

Iz Centralne banke je nekoliko pota saopšteno da je ova garancija jedan od razloga što je banka zapala u probleme koji su doveli do uvođenja privremene uprave i raspisivanja dokapitalizacije, koja nije uspela.

Sada se čeka da li će u banku biti uveden stečaj ili će država pokušati da je spase na neki drugi način.