Putin izrazio zahvalnost Netanjahuu, kralj Maroka čestitao Benetu 1Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je danas poštovanje i zahvalnost bivšem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu posle okončanja Netanjahuove dugogodišnje vladavine.

Putin je u pismu zahvalio Netanjahuu na saradnji i međusobnom razumevanju.

„Poštujem veliki rad koji ste uložili u jačanje veza između naših zemalja tokom mnogih godina. Vaše sposobnosti i iskustvo će uvek koristiti Izraelu“, napisao je Putin.

Netanjahu mu se zhavalio porukom na Tviteru.

Dvojica lidera su se mnogo puta sastala i blisko su koordinisala rusku i izraelsku aktivnost u Siriji i Putin je često posredovao u ime Izraela, podsećaju izraelski mediji.

U januaru 2020. godine pre izbora u martu te godine Netanjahu je otputovao u Moskvu da lično prati Izraelku Naamu Isahar osuđenu na sedam godina zbog posedovanja droge i puštenu na slobodu zahvaljujući intervenciji Putina.

U aprilu 2019. pre izbora tog meseca Netanjahu je objavio da je pronađeno telo jednog izraelskog vojnika koji je nestao u bici u Libanu još 1982. godine i da se vraća u Izrael.

Putin je rekao da je Rusija pomogla da se pronađu posmrtni ostaci tog vojnika i da pomaže u pronalaženju tela i drugih nestalih Izraelaca.

Odnosi između dva lidera su postali napeti 2018. godine kada su sirijske snage oborile ruski avion usred izraelskog udara iz vazduha na proviciju Latakija u Siriji ali su se ubrzo popravili.

Kralj Maroka Muhamed Šesti uputio je danas pismo sa čestitkama Netanjahuovom nasledniku Naftaliju Benetu, najavivši da će kraljevina nastaviti da „promoviše mir, pravdu i koegzsitenciju na Bliskom istoku što će osigurati bezbednost, stabilnost i bratstvo svim narodima koji žive jedni pored drugih“.

Kako je navedeno Benetu se šalju „topli pozdravi i najbolje želje za veliki uspeh“ pošto je u nedelju položio zakletvu za premijera.

Benet se zahvalio kralju, rekavši da „Izrael smatra Maroko važnim prijateljem i partnerom u uspostavljanju mira i bezbednosti u regionu“.

Takođe je najvio da će raditi na jačanju odnosa dve zemlje u svim oblastima za dobrobit i prosperiter oba naroda čije prijateljstvo dugo traje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.