Putinov savetnik tvrdi da je američki dron oboren iznad Irana 1Moskva Foto: Pixabay/Designerpoint

Sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev rekao je danas da Rusija ima vojne obaveštajne podatke koji pokazuju da je američki dron bio u iranskom vazdušnom prostoru kada je oboren prošle nedelje.

Patrušev je to rekao na otvaranju prvog trilateralnog sastanka s američkim i izraelskim savetnicima za nacionalnu bezbednost u Jerusalimu.

„Imam informaciju iz ruskog Ministarstva odbrane da je taj dron bio u iranskom vazdušnom prostoru“, rekao je Patrušev a prenosi Interfaks.

SAD tvrde da je bespilotna letelica za nadgledanje letela iznad međunarodnih voda.

Patrušev je rekao da su dokazi koje su SAD predstavile optužujući Iran za napade na brodove u Omanskom zalivu lošeg kvaliteta i neprofesionalni, preneli su izraelski mediji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je na otvaranju tog skupa rekao da on „duboko ceni snažne odnose koje Izrael ima s liderima obe zemlje“, ocenivši da je „prijateljstvo s Rusijom čak i ojačalo u poslednjih nekoliko godina“.

Netanjahu je takođe rekao da je Izrael delovao „stotinama puta“ da spreči učvršćivanje Irana u susednoj Siriji, zemlji koja je u fokusu diskusija na sastanku.

Patrušev je međutim ocenio da su izraelski napadi na Siriju bili nepoželjni.

I Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, i Patrušev su se pre ovog sanstanka odvojeno sastali s premijerom Izraela, koji je najavio da će se trilateralni sastanak „baviti Iranom, naravno, Sirijom i drugim preprekama za bezbednost i stabilnost u regionu“.

„Mi znamo da je našem regionu to jako potrebno, posebno sada“, rekao je Netanjahu.

On je težio da Izrael bude domaćin takvom sastanku otkako je Rusija pojačala prisustvo u regionu, u potrazi za bližom saradnjom radi smanjenja iranskog uticaja u Siriji.

Izrael očekuje da se razgovori nastave posle današnjeg sastanka na osnovu principa koji će biti dogovoreni.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.