Putinov savetnik tvrdi da je američki dron oboren iznad Irana 1Moskva Foto: Pixabay/Designerpoint

Sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev rekao je danas da Rusija ima vojne obaveštajne podatke koji pokazuju da je američki dron bio u iranskom vazdušnom prostoru kada je oboren prošle nedelje.

Patrušev je to rekao na otvaranju prvog trilateralnog sastanka s američkim i izraelskim savetnicima za nacionalnu bezbednost u Jerusalimu.

„Imam informaciju iz ruskog Ministarstva odbrane da je taj dron bio u iranskom vazdušnom prostoru“, rekao je Patrušev a prenosi Interfaks.

SAD tvrde da je bespilotna letelica za nadgledanje letela iznad međunarodnih voda.

Patrušev je rekao da su dokazi koje su SAD predstavile optužujući Iran za napade na brodove u Omanskom zalivu lošeg kvaliteta i neprofesionalni, preneli su izraelski mediji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je na otvaranju tog skupa rekao da on „duboko ceni snažne odnose koje Izrael ima s liderima obe zemlje“, ocenivši da je „prijateljstvo s Rusijom čak i ojačalo u poslednjih nekoliko godina“.

Netanjahu je takođe rekao da je Izrael delovao „stotinama puta“ da spreči učvršćivanje Irana u susednoj Siriji, zemlji koja je u fokusu diskusija na sastanku.

Patrušev je međutim ocenio da su izraelski napadi na Siriju bili nepoželjni.

I Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, i Patrušev su se pre ovog sanstanka odvojeno sastali s premijerom Izraela, koji je najavio da će se trilateralni sastanak „baviti Iranom, naravno, Sirijom i drugim preprekama za bezbednost i stabilnost u regionu“.

„Mi znamo da je našem regionu to jako potrebno, posebno sada“, rekao je Netanjahu.

On je težio da Izrael bude domaćin takvom sastanku otkako je Rusija pojačala prisustvo u regionu, u potrazi za bližom saradnjom radi smanjenja iranskog uticaja u Siriji.

Izrael očekuje da se razgovori nastave posle današnjeg sastanka na osnovu principa koji će biti dogovoreni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.