Putinov strah od kovida Ruse koštao 55 miliona dolara: Koje epidemiološke mere moraju da poštuju oni koji su u kontaktu sa predsednikom Rusije? 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Na vrhuncu epidemije kovida, predsednik Rusije Vladimir Putin bio je jedan od najzaštićenijih državnika na svetu – to se nije promenilo, uprkos ublažavanju mera protiv korona virusa u svetu.

Svako ko ima pristup ruskom lideru u krugu od jednog kilometra (a to je desetak ljudi, kao što su lekari, servisno osoblje, piloti i mnogi drugi) mora da provede dve nedelje u karantinu i uradi najmanje četiri testa na kovid, kao i da se podvrgne drugim lekarske preglede i analize, au nekim slučajevima i davanje uzoraka stolice.

„A onda je došao red na mene. Rukovali smo se i Vladimiru Putinu sam preneo najtoplije pozdrave svih ratnih veterana iz naše republike“, rekao je lokalnim medijima Ahhat Julašev, penzionisani general iz ruskog regiona Tatarstan, po povratku iz Moskve, a prenosi Jutarnji list.

„Nasmešio mi se. Ostavio je snažan utisak na mene!“, piše Bi-Bi-Si, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Ovaj 94-godišnjak otputovao je u Moskvu da bi prisustvovao paradi povodom Dana pobede 9. maja na čuvenom Crvenom trgu. Ali prvo je morao da provede dve nedelje u moskovskom hotelu koji je opisao kao „luksuz“ – sve da bi se približio Putinu.

Bi-Bi-Si nije mogao lično da razgovara sa generalom Julaševom, ali on je jedan od oko 400 ljudi koji su otišli ​​u karantin na dve nedelje u luksuznim hotelima u Moskvi (jedan sa pet zvezdica i jedan sa četiri zvezdice) uoči bliskog susreta sa Ruskim vođom tog dana.

Davanje uzoraka stolice

Čini se da su uprkos popuštanju pandemije i masovnoj primeni raznih vakcina, zaštitne mere oko Putina ostale na snazi. Predsednik se sada mnogo više kreće po svojim rezidencijama nego u poslednje dve godine, kao i njegovo osoblje i medicinsko osoblje – i svi ostali koji dolaze u kontakt sa njim. Javno dostupni podaci ruskih državnih izvora otkrivaju da je na mere zaštite Putinovog zdravlja potrošeno oko 54,6 miliona dolara.

Mihail Fremerman, izraelski lekar koji je živeo u Rusiji do 2014. godine, kaže da su razmere ovih mera bez presedana.

„Na osnovu ovih mera nemoguće je reći da li ruski predsednik ima ozbiljnih zdravstvenih problema – to su najverovatnije samo mere predostrožnosti“.

Konstantin Balonovo, lekar koji živi u Americi i leči teško bolesne pacijente od kovida, živeo je u Rusiji do sredine devedesetih. On kaže da bi ove preterane mere mogle značiti da lekari u Kremlju jednostavno ne žele ništa da prepuste slučaju.

Iako je nekada bilo dobrih razloga za uzimanje brisa, kako je vreme odmicalo, broj slučajeva u Rusiji počeo je da opada.

Međutim, ove mere nisu ublažene, uprkos najavi da je predsednik Putin vakcinisan protiv kovida – testiranje svih koji dođu u kontakt i dalje je obavezno. Dodati su i novi testovi, poput testiranja na antitela na kovid, grip, prehladu i stafilokoku, kao i uzimanje uzoraka stolice za testiranje na gliste kod nekih ljudi, piše Bi-Bi-Si.

Prema javno dostupnim državnim izvorima, od početka 2021. godine obavljena su opsežna testiranja na oko 1.500 ljudi. U februaru 2022, neki ruski mediji su, pozivajući se na anonimne izvore, izvestili da su neki zaposleni u Kremlju koji imaju pristup predsedniku morali da predaju uzorke stolice jednom nedeljno.

Javno dostupni izvori takođe ukazuju da se piloti i osoblje uključeno u transport ruskog predsednika takođe redovno testiraju. U njihovom slučaju, radi se o širokom spektru testova – od brzih PCR kovid testova, preko testova na antitela, do davanja uzoraka stolice.

Šefovi su se uvlačili kroz testove

Ukupno, letačka posada je potrošila 2,1 milion dolara na testove u protekle dve godine. Samo u maju ove godine letačke posade predale su 1.376 briseva i 98 uzoraka stolice, a uradile su 447 analiza krvi.

Značajan broj njih proveo je dve nedelje u karantinu u hotelima u predgrađu Moskve. Jedan ruski lekar, specijalista za zarazne bolesti, rekao je za Bi-Bi-Si da ovaj „preterani nivo testiranja” ne može biti bez medicinske svrhe.

„Ovi testovi su duplo češći od normalnih PCR testova“, kaže on i dodaje da ne zna za fekalni aspekt kovid infekcije. Testiranje na druge infekcije i striktno smanjenje kontakta sa spoljnim svetom uobičajeno je za kritično bolesne pacijente, kaže doktorka, ali samo kada se spremaju za operaciju. On smatra da svi ovi testovi verovatno nisu zasnovani na medicinskoj nauci, već da su pokušaji nižih funkcionera „da se naklone šefovima – da pokažu da su mislili na sve”.

U martu 2021. Kremlj je objavio da je predsednik Putin vakcinisan. Kasnije je objavljeno da je korišćena prva vakcina proizvedena u Rusiji – Sputnjik V. Mnogi stručnjaci van Rusije dovode u pitanje njene procedure testiranja.

Nakon vakcinacije, Vladimir Putin se vratio češćim putovanjima po zemlji, boraveći u rezidencijama van Moskve. Na ovim putovanjima je često u pratnji lekara. Nigde bez četiri lekara Bi-Bi-Si je iz javno dostupnih izvora otkrio da Putina na putu do njegove vikendice na jezeru Užin, oko četiri stotine kilometara severozapadno od Moskve, prate do četiri lekara.

Desetine hiljada dolara potrošeno je na smeštaj medicinskog osoblja. Podaci iz javno dostupnih izvora ukazuju da lekari prate Vladimira Putina na njegovim putovanjima u drugu rezidenciju, ovoga puta u Soči, na jugu Rusije. Bi-Bi-Si je ustanovio da je ruskog predsednika pratio tim lekara na poslovnim forumima u Sankt Peterburgu i Vladivostoku. Ovo poslednje je posebno komplikovan poduhvat jer se Vladivostok nalazi na ruskom Dalekom istoku, 11 sati vožnje avionom od Moskve.

Nezavisni ruski mediji objavili su da su neki članovi osoblja Kremlja proveli ukupno do 150 dana u jednoj godini u karantinu u jednokrevetnim hotelskim sobama. Izraelski lekar Mihail Fremerman kaže da se aktuelne mere protiv kovida u Izraelu podjednako odnose i na šefa vlade kao i na obične građane. Nema izveštaja o dodatnim merama ili testiranju. Izraelski premijer je u pratnji lekara, ali samo na putovanjima u inostranstvo.

Doktor Konstantin Balonovo, koji živi u SAD, nije čuo da je neko bio testiran na kovid kroz uzorke stolice, a jedini testovi za koje zna su PCR i antigen. Balonovo kaže da su njegovi izvori, koji su upoznati sa medicinskim protokolima u Beloj kući, potvrdili da se novinari trenutno ne testiraju i da nisu u karantinu.

Ranije je bilo drugačije – novinari koji su dolazili na konferencije za štampu u Belu kuću morali su da pokažu negativne rezultate testa na kovid i da nose maske. Ove mere su bile standardne za sve javne prostore u SAD u to vreme, piše Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.