Rama: Propustili ste autobus, nemojte i voz 1Foto: BETA AP Photo Visar Kryeziu

„Protesti u cilju obaranja vlade dimnim bombama i Molotovljevim koktelima ne vode nikuda. Poštovanje za državnu policiju koja je uspostavila kontrolu nad situacijom. Imam poruku za Bašu: Okani se ulica i dimnih bombi. Već ste propustili autobus za lokalne izbore 30. juna, ali ajde bar da ne propustite voz za opšte izbore 2021. Kada ćemo razgovarati?“, navodi se u Raminoj poruci, prenose albanski mediji.

Gradonačelnik Tirane Elion Veliaj kazao je da se glavni grad Albanije „vraća u normalu nakon preksinoćnjeg vandalizma. Naš grad je jak i progresivan. Nećemo se povinovati mržnji i nasilju. Mi smo dom za 140 nacionalnosti i poštovaćemo one koji služe ovoj zemlji i žive u njoj“.

Antivladini demonstranti u Albaniji u ponedeljak uveče gađali su Molotovljevim koktelima i bakljama policiju koja je u opremi za razbijanje demonstracija stajala ispred zgrade Vlade samo nekoliko sati pošto su ih SAD i EU pozvali na uzdržanost. Hiljade demonstranata, mnogi sa kišobranima zbog jake kiše, stajali su obavijeni gustim belim dimom od baklji. I tokom vikenda je na protestima izbilo nasilje, a pristalice opozicije gađale su policiju Molotovljevim koktelima dok je policija uzvraćala suzavcem. Bilo je povređenih na obe strane.

Baša je rekao da je to „protestni marš protiv nelegitimne vlade“. On je rekao da su demonstranti krenuli ka pet lokacija koje simbolizuju institucije „koje je zauzela vlada“, a to su kancelarija premijera, sedište nacionalne policije, parlament, ministarstvo unutrašnjih poslova i glavna policijska stanica Tirane, gde je 50 demonstranata privedeno posle protesta u subotu.

Opozicija organizuje proteste od sredine februara optužujući vladine zvaničnike za korupciju i krađu glasova na parlamentarnim izborima pre dve godine. Opozicija traži prelaznu vladu i prevremene izbore. Vladajući socijalisti imaju 74 mesta u parlamentu od 140 mesta. Uoči novog protesta Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije izdalo je saopštenje u kome izražava strahovanje da će opozicija pokušati da ponovi istu vrstu nasilja. Međutim, opoziciona Demokratska stranka optužila je vladu da pokušava da izazove „konfrontacije, sukobe i strah među građanima“. „Uveravamo građane da je Demokratska partija posvećena samo mirnim protestima“, navela je ta stranka.

SAD i Evropska unija pozivaju opozicione vođe da osude nasilje i pokažu uzdržanost. Američka ambasada u Tirani je u saopštenju pozvala opozicione vođe da osude nasilje i osiguraju da svi budući protesti budu organizovani i mirni. „Nasilne demonstracije škode albanskim naporima za demokratsku reformu i izgledima zemlje da ide napred na putu ka EU“, navela je američka ambasada i pozvala opoziciju da uđe u konstruktivan dijalog sa ciljem da se izađe iz političkog ćorsokaka.

Evropske diplomate takođe su pozvale Albance da se „uzdrže od svakog oblika nasilja“ jer bi nasilje poput nedavnog moglo da stvori pogrešan utisak da Albanija nije spremna da otvori pregovore o pridruživanju EU u junu ove godine. EU narednog meseca treba da odluči da li će odobriti zahtev Albanije da počne pregovore o članstvu. Italijanska, nemačka i britanska ambasada kao i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) takođe su pozvali na mirne proteste i početak dijaloga.