Ratni zločini Rusije: Ruski vojnik kastrira ukrajinskog vojnika kojem su ruke vezane a usta zapečaćena 1Foto: snapshot Twitter

Užasan video-snimak objavljen na ruskim društvenim mrežama u četvrtak na kojima se prikazuje ukrajinski ratni zarobljenik koga kastrira ruski otmičar izazvao je oštre reakcije gađenje i zgražavanje i gnušanje svetske javnosti.

Ovo je, još jedan užasan primer, navode, kršenja Ženevske konvencije i običaja ratovanja, kršenje ljudskih prava i još jedan ruski ratni zločin.

Bolesna je i činjenica, ukazuju, kako ruski kanali društvenih medija gde ljudi navijaju i šire video snimak ruskog ratnog zločinca koji kastrira ukrajinskog zarobljenika.

Na slici ispod jedan primer reakcija Rusa na video dokaze koji potvrđuju da su ruski vojnici odsecali testise ukrajinskom zarobljeniku. Ruska reč za jaja i testise je ista reč, navode.

Ratni zločini Rusije: Ruski vojnik kastrira ukrajinskog vojnika kojem su ruke vezane a usta zapečaćena 2
Foto: snapshot

 

Snimak, za koji istraživački novinari Bellingcat tvrde da je autentičan, je prvobitno postavljen na prorusku stranicu Telegram pre nego što se brzo proširio društvenim medijima. Na njemu se vidi ruski vojnik koji nosi prepoznatljiv crni šešir  i koji sakati čoveka koji izgleda kao zarobljeni ukrajinski vojnik.

Žrtva na snimku nosi maskirnu ukrajinsku uniformu, preko usta ima povez a ruke su mu vezane na leđima. On bespomoćno leži na podu dok čovek u ruskoj uniformi, koja ima zakrpu sa slovom „Z“, skalpelom, najpre cepa odeću vojnika, a zatim ga kastrira dok izvikuje ponižavajuće uvrede na ruskom.  Na snimku se mogu videti još najmanje dva muškarca koji izgledaju kao ruski vojnici.

U svojoj reakciji na ovaj zločin Mihailo Podolak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog piše: Propagandisti Rusije su oduševljeno pokazali kako je grupa ruskih-tiranina osakatila ukrajinskog zarobljenika. Svet mora da shvati: Rusija je zemlja kanibala koji uživaju u mučenju i ubistvima. Ali ratna magla neće pomoći da se izbegne kazna za dželate. Identifikovaćemo i doći do svakog od vas.

 

https://twitter.com/SarahAshtonLV/status/1552728913801003009?s=20&t=fS7W0ObWO3ZSEkhLVWT8Fw

Iako nije jasno kada je video snimljen, ono što se čini da je isti čovek sa karakterističnim šeširom takođe se pojavio u junskom emitovanju ruskog državnog medija RT.

Na tom snimku, vojnik se može videti kako nosi snajpersku pušku dok šeta oko hemijske fabrike Azot u gradu Severodonjecku nakon povlačenja Ukrajinskih snaga iz grada. U postu koji je objavljen na Telegram kanalu RIA Novosti, ruska novinska agencija identifikovala je čoveka kao deo čečenskog bataljona “Ahmat” ruske vojske. Ruski kasapin je, kako se tvrdi,  iz Burjatske autonomske ruske oblasti.

Rusija je zarobila hiljade vojnika i dobrovoljaca u pet meseci otkako je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Sredinom maja, oko 2.500 ukrajinskih vojnika se predalo u poslednjem uporištu Mariupolja. Mnogi od boraca koji su bili skriveni u čeličani Azovstal poslati su u bivšu zatvorsku koloniju koja se nalazi oko 60 kilometara severno od grada.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je prikupio lične podatke od vojnika i registrovao ih kao ratne zarobljenike dok su napuštali čeličanu, kako bi se obezbedio human tretman prema Ženevskim konvencijama. MKCK je takođe rekao Rusiji da mora obezbediti “odmah pristup svim ratnim zarobljenicima na svim mestima gde se drže“.

Otkako je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu, bilo je nekoliko optužbi za ratne zločine protiv ruskih vojnika. Vlada Vladimira Putina je sve to kategorički demantovala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari