Abazović: Predstavnici CG prisustvovaće skupu inicijative Otvoreni Balkan kao posmatrači 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je danas da predstavnici Crne Gore ide u Ohrid na skup inicijative Otvoreni Balkan kao posmatrači, istakavši da je cilj Crne Gore članstvo u Evropskoj uniji i da je nikakva zamena za to ne interesuje.

„Ne idemo u Ohrid da postavljamo člana Otvorenog Balkana. Idemo kao posmatrači, razmotrićemo šta je dobro za zemlju, ako se ispostavi da jeste dobro nemam ništa protiv da se priključimo inicijativi“, rekao je Abazović na konferenciji za novinare u Budvi, uoči Samita za demokratiju u jugoistočnoj Evropi.

On je rekao da je prihvatljivo sve što vodi većoj regionalnoj saradnji i da je ono što EU traži od nas je da pošaljemo poruku da možemo oko nečega da se dogovorimo, preneo je RTCG.

Abazović je istakao da su imena inicijativa nebitna, da je bolja saradnja, kao i veći fokus na ekonomiji nešto što je primarno, dodavši da će na sastanku u Ohridu biti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Od presudne važnosti je da region sarađuje u učlanjenju u Evropsku uniju, kazao je Abazaović, navodeći da bi na tom putu trebalo da pomažemo jedni drugima.

„Na tom putu treba da pomažemo jedni drugima. Dugo je region trpio posledice neodgovornih politika, treba sada da krenemo drugačije”, rekao je Abazović.

Dešavanja u Ukrajini su, kako je istakao, veliki podsetnik za države Zapadnog Balkana.

„Prošli smo kroz ratove, agresije. Znamo šta znače ratni zločini. Treba da zajednički radimo kako bismo doprineli miru. To je naša obaveza“, rekao je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari